Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ у оквиру сегмента Савремена књижевност за децу представиће књигу изабраних песама Слободана Бећа Дошљака Цинцили минцили која се појавила из штампе почетком ове године у издању УКЦГ.

Избор  из обимног стваралаштва Слободана Бећа Дошљака, најмилијег и најпознатијег песника за децу у Црној Гори, сачинила је  Милица Краљ

Слободан Бећи Дошљак, самородни лиричар, песник изворне поетичности, на књижевној сцени Црне Горе, активно делује пуне четири деценије. Од осамдесетих година минулог века, када је објавио прву песничку збирку „Ласта без пасоша“, па до данашњих дана његова присна, топла, благонаклона, раздрагана, неуморна и  душевна песма  прожета је искреном љубављу за чистоту и ведрину детињства.  Бећо Дошљак у поетском стваралаштву за децу у Црној Гори нема претходника; његова поезија за децу је самосвојна,изворна, ослоњена на аутентички  наивно- вербални исказ.

Од те прве збирке, која је објављена 1985.године  Бећо Дошљак је објавио више од сто тридесет  књига на српском језику намењених најмлађима. Са њихових страница одбљескује чисти, непатворени искрени лиризам, а чињеница да је један од најплоднијих аутора за децу представља својеврсни феномен у савременом стваралаштву књижевности за децу не само у Црној Гори већ и у региону.

Све оно о чему пева песник Слободан Бећо Дошљак, свет који налазимо у сваком његовом  стиху, својеврсна је похвала детету и детињству; похвала као свеукупни осећајни садржалац  неспутане животне радости,лепоте породичне блискости и кућног огњишта; лепоте  откривања лепоте природе, лепоте другарства, лепоте заљубљивања, лепоте завичаја, путовања… једном речју – лепоте као збирног оквира чаробног света детињства.

О књизи ће говорити Новица Ђурић, председник УКЦГ, Перивоје Поповић, потпредседник УКЦГ и Милица Краљ, уредница Трибине, а стихове ће поред аутора читати Љубисав Бјелић Морачки као  и најмлађи Бећови поштоваоци.

Вече ће се, уз поштовање епидемиолошких мера, одржати сјутра, 16. јуна у 19 часова у Плавој сали Српске куће у Подгорици.

Фото:Српске новине

Pin It on Pinterest

Share This