Izaberite stranicu

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори приредила је 12. јуна 2021. године у Парохијском дому Храма Светог Саве представљање „Горичког зборника“ и „Зборника о Горичком зборнику“. На овој изузетној вечери посвећеној „Горичком зборнику“ говорили су проф. др Драган Станић, председник Матице српске, проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова Црне Горе, проф. др Виктор Савић, научни сарадник Института за српски језик САНУ и писац Петар Арбутина, извршни директор за издаваштво Службеног гласника. Програм је водио Радинко Крулановић.

Рад на изради фототипског издања Горичког зборника започет је пре десетак година уз благослове блаженопочившег Митрополита Амфилохија и Епископа пакрачко-славонског г. Јована Ћулибрка. Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори добило је одобрење управника Архива САНУ Василија Крестића да обави снимање овог зборника, што је извршио угледни фотограф Владимир Поповић. Израду и штампање зборника подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

„Фототипско издање Горичког зборника представља изузетно значајан културни догађај“, нагласила је проф. др Јелица Стојановић. „За овај подухват вреди посебно истаћи заслугу проф. др Ђорђа Трифуновића,који се и прихватио приређивања и руковођења читавим радом од припремања до штампања. Професор Трифуновић, славни филолог, научник из области историје старе српске књижевности и славистике уопште, посебно је цењен у области фототипских издања српских средњовековних споменика. Била је изузетна привилегија и част сарађивати са проф. Трифуновићем, великим научником, а једноставним и јединственим човеком“, рекла је проф. др Јелица Стојановић.

Прошло је више од стотину година откако је Горички зборник открио Светозар Томић, професор српске гимназије у Скопљу, који је својевремено први радио на припреми овог рукописа за штампу. „Свештеник Атанасије Петровић га обавештава да егзархијски учитељ Ђорђе Љубанче има старих рукописних књига, а међу њима је једна која говори о Србима. Откупио је Светозар Томић за тадашњу лиру ипо. Обавестио је о томе научну јавност – Љубомира Ковачевића и Љубомира Стојановића. Књига је изазвала велико интересовање. Било је више покушаја да се објави, али до овог издања,које приређује Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори уз Службени гласник као саиздавача, то није остварено. Зато смо на ово издање посебно поносни“, истакла је проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и додала да овај зборник представља један од најзначајнијих споменика српске културе и писане речи, са посебним садржајем и дубоком симболиком коју носи у веку када је настао и кроз све векове потом.

Горички зборник је колекција средњовековних српских састава Јелене Балшић, ћерке кнеза Лаза и кнегиње Милице и жене зетског господара Ђурђа Другог Страцимировића Балшића и њеног духовника и учитеља монаха Никона Јерусалимца. Писан је на острву Горица у Скадарском језеру, у манастиру Пресвете Богородице, Јелениној задужбини, у периоду између 1441. и 1442. године, тако да је ове године и својеврстан јубилеј 580 година од настанка. Садржи хагиографске, црквено-правне, природословне, теолошке, молитвене, апокрифне текстове. Теме су разнородне.

„Страницама Горичког зборника се можемо одуховљавати и васпитавати и изнова дивити српском Средњем веку“, закључила је проф. др Јелица Стојановић.

Проф. др Драган Станић, председник Матице српске је поручио овом приликом: „Треба да учинимо да цела српска култура од средњег века у нама проради – и од Светог Саве и од Светог Јована Владимира и све оно што је конституисало српску духовност“ и нагласио да кроз издања Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори сви могу да виде да се није повукао онај прави дух Црне Горе, да није умро.

Проф. др Виктор Савић је пренео поздраве проф. др Ђорђа Трифуновића, са којим је предано радио на фототипском издању Горичког зборника, а потом хронолошки изнео податке о целокупном процесу фототипије ове, како је нагласио, једне од врло важних књига из наше духовне прошлости. „Горички зборник је својом аутентичношћу, књижевном и духовном вредношћу сигурно једна од најзначајнијих рукописних књига са простора данашње Црне Горе. Издавање овога двокњижја синтетизује досадашње богате резултате у науци и води његовом подробнијем проучавању те осигурава трајно присуство овога споменика, насталог у сутон Средњег века у српској култури“.

Фототипско издање Горичког зборника прати импозантни зборник одабраних радова о Горичком зборнику и Никону Јерусалимцу, који је приређен, пре свега, захваљујући мр Владимиру Баљу и проф. др Јелици Стојановић. Садржи преко 600 страна са 23 рада о Горичком зборнику, који се тичу књижевно-теоријске, књижевно-историјске и језичке, теолошко-филозофске проблематике, коју прати исцрпна библиографија.

О приређивању ове две књиге и како су се оне градиле у времену говорио је на крају вечери писац Петар Арбутина, извршни директор за издаваштво Службеног гласника. По оној изреци да су све добијене битке изгубљене су у прошлости, Петар Арбутина је истакао да је ову битку за нас изборио монах Никон Јерусалимац, „а наше је да је у садашњем времену, из позиције властите одговорности и властитог националног поноса учинимо видљивом, што је, судећи по овим двема књигама, већ учињено“.

Приредила Сања Пановић, новинар-водитељ Радија “Слово љубве”.

Извор: Радио “Слово љубве”

 

Pin It on Pinterest

Share This