Izaberite stranicu

На Дан Русије, 12. јуна председник Руске Федерације В. В. Путин и Његова светост Патријарх московски и целе Русије Кирил посетили су изложбу „Историја Русије очима уметника. Поводом 800 година од рођења Александра Невског“ у здању Третјаковске галерије на Кримском валу у Москви, преноси Патријархија.ru.

Велику експозицију која је настала по идеји Патријаршијског савета за културу организовали су Државна Третјаковска галерија, Фонд „Моја историја“ и Државни музејско-изложбени центар „РОСИЗО“ уз помоћ Министарства културе Руске Федерације.

Са обема експозицијама шефа државе и поглавара Руске православне цркве детаљније су упознали председник Патријаршијског савета за културу Митрополит псковски и порховски Тихон и генерални директор Третјаковске галерије З. И. Трегулова.

* * *

Изложба је припремана преко годину и по дана и посвећена је историјској слици у руском сликарству од краја XVIII и почетка ХХ века. Она представља пример плодне сарадње између музеја на којој су обједињени експонати из 40 руских музејских и приватних колекција из различитих крајева земље.

Међу делима која су приказана на изложби налазе се слике које раније нису напуштале музејске фондове и нису биле изложене у Москви, између осталог, портрет Александра Невског из Чељабинског музеја ликовне уметности, платна из Научно-истраживачког музеја при Руској академији уметности, Војно-историјског музеја артиљерије инжењерске војске и војске за везу, Државног музеја-националног парка „Павловск“, Самарског обласног ликовног музеја, Курске државне сликарске галерије и многих других колекција.

Слике које су укључене у експозицију говоре о најважнијим догађајима из историје земље – од покрштавања Русије до Првог светског рата. На изложби су сакупљена дела истакнутих мајстора из неколико епоха: од родоначелника историјског жанра у домаћој уметности, првих полазника Царске академије уметности до корифеја који су били чланови Друштва покретних уметничких изложби. В. И. Суриков, В. М. Васнецов, И. Ј. Рјепин, В. В. Верешчагин, С. В. Иванов, К. В. Лебедев, А. Д. Литовченко, К. Ј. Маковски, В. Г. Перов, Г. И. Семирадски и многи други уметници одразили су на својим сликама тадашње карактеристичне представе о далекој и недавној прошлости Русије.

Изложбу отвара сала посвећена благоверном великом кнезу Александру Невском чији лик представља оличење служења отаџбини. У овом простору заједно са славним триптихом П. Д. Корина приказане су ретке иконе и слике Александра Невског, кнеза, војника и свеца настале у XVIII и XIX веку. Најдрагоценији експонати из овог дела су ретки историјски артефакти: мач кнеза Довмонта (на крштењу Тимотеј) из XIII века из Псково-Изборског обједињеног музеја-националног парка и кнежев шлем из XIII – прве половине XIV века из Городецког историјско-уметничког музејског комплекса, који никада раније нису изношени из својих музеја.

Експозиција је смештена у највећим салама Западног крила Нове Третјаковке и грађена је по тематском принципу. Састоји се од шест делова: „Стара Русија. Легенде и стварност“, „Московско царство. Иван Грозни“, „Јунаци времена Смуте. Први Романови“, „Руски бољари из XVII века. Обичаји и нарави“, „Од Петра Великог до Катарине Велике“, „Војна историја Русије од XVIII до почетка ХХ века“.

У парадној сали изложени су радови савременог сликара Евгенија Јемељанова – панорама „Ледена битка“ која треба да уведе гледаоца у атмосферу уметничке интерпретације историјских догађаја.

Изложба представља први корак у новој фази сарадње Фонда „Моја историја“ и Третјаковске галерије с водећим музејима Русије и наставак развоја правца изложби које су 2018. и 2019. године приказане у Централној изложбеној сали „Мањеж“: „Благо руских музеја“ и „Сећање генерација: Велики отаџбински рат у ликовној уметности“.

Са руског Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This