Izaberite stranicu

Изложба публицисте Јована Маркуша „Црна Гора – народ, језик, црква кроз историјска документа“ отворена је данас, 11. јуна 2021. године, у Библиотеци града Београда у Галерији Атријум, извештава Радио „Слово љубве“. На отварању изложбе, коју је организовала Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, говорили су: академик САНУ Миро Вуксановић, Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, затим проф. др Јелица Стојановић, председник Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори, као и аутор изложбе.

„Појмовна збрка, настала у функцији идеологије и дневне политике, не изазива недоумице само у нашем народу. Међутим, ни у једном народу нити у једном врмену није било оволико збрке и нихилизма, оличених у одрицању од сопственог идентитета“, поручио је аутор изложбе Јован Маркуш, који је на једном месту, у оквиру ове изложбе окупио веродостојна историјска документа, грађу о језику, народу и цркви у жељи да се јавности прикаже и покаже преко чињеница и докумената наша зла судбина и сва лутања у другом делу XX и почетком XXI века.

„Ово није политизација историје већ одбрана од беспримерне политизације. Приређивање ове изложбе докумената је само корак у нама и пред нашом свешћу, на путу очишћења и просветљења од једноумља и мрака, а нас самих од срама и стида пред будућим покољењима“, истакао је Јован Маркуш.

„Неке од примера чојства и српства чува изложба која је као истина у опасности спремљена и на овом лепом месту сада отворена“, речи су академика Мира Вуксановића које је изговорио на отварању изложбе „Црна Гора – народ, језик, црква кроз историјска документа“, док је Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, овом приликом поручио: „Изложбу доживљавам као значај допринос Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори у очувању српске националне мисли и бића народа на овим просторима“.

„Целина и пунота – народ, језик и Црква – заједно и као једно живе, прожимају се и употпуњују вековима, једно друго обнављају и препорођују. Зато су у овој изложби три дела једног истог, које је снага и срце Црне Горе, ако ће Црна Гора да стоји и постоји“, закључила је проф. др Јелица Стојановић, председник Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Међу документима који су приказани на изложби о историји Црне Горе налазе се и извештај из XVII века мисионара Ђованија Пасквалија о мисији у „епархији српског епископа“, затим Законик Данила Првог, „књаза и господара Слободне Црне Горе и Брда“ установљен 1855. године,  факсимил странице „Гласа Црногорца“ из 1913. са одговором краља Николе на захтев Аустроугарске да јој се уступи Ловћен, као и део поставке са службеним исправама из времена независне и међународно признате државе Краљевине Црне Горе, у којима јасно пише да су њихови власници били народности српске, вере православне и поданства црногорског.

Занимљив део ове документоване историје Црне Горе чине и ватиканска документа. У једном од њих из 1640. године, папски мисионар Франческо Леонарди прилаже попис српских православних епархија које припадају Пећкој патријаршији. Из његових документа се види да је Митрополија црногорска 1640. године део Пећке патријаршије, односно Српске православне цркве.

Изложба је отворена у Библиотеци града Београда до 24. јуна 2021. године.

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This