Izaberite stranicu

Изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је данас, на Спасовдан, са свештенством Свету службу Божију у цркви Вазнесења Господњег у селу Краље код Андријевице.

Након Светог причешћа храм у Краљима је обишла празнична Литија, а онда је благосиљан славски колач који су припремили домаћини слави, чланови братства Алетића.

На крају богослужења Владика Методије се сабраном народу обратио архипастирском бесједом.

„Сретна слава, драги благочестиви народе и сретна вам слава народни прваци који сте са својим народом дошли. И часни оци, који Богу служите и овај народ, путоводите до Богочовјека Христа оним путем који су наши преци ишли, јер, да тим путем нису наши преци ишли, не би се ми данас имали гдје ни сабрати. Наша вјера, коју смо наслиједили од наших предака, а која је преко Господа Исуса Христа и његовим апостола стигла и до нас, ако Бог да, преко нас ће доћи и до оних који ће после нас све ово да носе и да наставе, све до последњег судњег дана“, казао је Владика.

Рекао је да су сви наши обичаји, древни дивни, и да их треба поштовати, држати и чувати.

„Они су дивни и предивни само онда ако не сакривају суштину наше вјере. Да не остану само пуста форма, и оквир око кога се сабирамо, а да не изгубимо садржај, који нам ти дивни обичаји показују и који нас упућују – а то је Васкрсли Христос“, казао је Владика Методије.

Он је казао да је суштина наше вјере, Васкрсли Христос.

Владика је казао да почетна тачка наше вјере није вјеровање, него љубав.

„И ако није љубав према личности Богочовјека Христа, онда ће бити слаба вјера наша. Само је љубав та која ће нас да усели у Христа, и да Христос постане садржај нашега живота, нагласио је Владика.

Владика Методије је вјерном народу пренио благослов Митрополита Јоаникија.

„Надам се да ће он, ова моја нејака плећа и клецава кољена, потпомоћи да да макар, у најмањој мјери у којој је он то носио да и ја ако Бог да, изнесем свој крст. Живјели, и Бог вас благословио“, казао је Владика Методије.

Б. Радовић/ Р. Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This