Izaberite stranicu

Митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије и ректор Општецрквених постдипломских и докторских студија „Свети Ћирило и Методије“  лауреат је овогодишње Државне награде Руске Федерације за књижевност и уметност

Данас, 9. јуна 2021. године у Међународном мултимедијалном прес-центру МИА „Русија данас“ у Москви одржан је онлајн брифинг током којег су објављена имена добитника Државних награда за 2020. годину за изузетна достигнућа у науци и технологији, књижевности и уметности, људским правима и хуманитарном раду.

Догађају су присуствовали А. А. Фурсенко, помоћник председника Руске Федерације, В. И. Толстој, саветник председника и В. А. Фадејев, председник Савета за људска права.

Добитник Државне награде Руске Федерације за књижевност и уметност је Митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије и ректор Општецрквених постдипломских и докторских студија „Свети Ћирило и Методије“. У указу који је 9. јуна потписао председник Руске Федерације В. В. Путин стоји да се награда додељује „за допринос развоју националне културе и просветитељску делатност“.

„Ово је посебан феномен у савременој руској култури, можда, јединствен у погледу обима и разноврсних достигнућа у која се убрајају дела из књижевности, музичке уметности, кинематографије, телевизијског документарног филма, просветитељске делатности и васпитавање младих. Довољно је рећи да је из његовог пера настало 148 књижевних и научних радова, створено преко 80 документараца. Његова симфонијска, камерна и хорска композиторска дела изводе оркестри истакнутих диригената – Владимира Спивакова, Владимира Федосејева, Валерија Гергијева. Такође, он је руководио комплексном рестаурацијом храмова у Бечу, Будимпешти, бројних цркава у Москви“, казао је Владимир И. Толстој представљајући Митрополита Илариона.

Државне награде за књижевност и уметност додељене су и оперској певачици Х. Л. Герзмавој и вајару А. И. Рукавишњикову.

***

Државна награда Руске Федерације представља највише признање које се додељује научницима и уметницима за заслуге пред друштвом и државом. Награда за књижевност и уметност додељује се руским грађанима за изузетан допринос развоју домаће и светске културе, који је изражен у стварању нарочито значајних књижевних дела и уметничких радова.

Сектор за информисање ОСЦП-а

Pin It on Pinterest

Share This