Izaberite stranicu

У суботу 5. јуна 2021. године, на празник Преподобног Михаила Исповједника, служена је Света литургија са благодарењем поводом завршетка XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021) у цркви Светог Георгија на Ћипуру.

Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Свети Василије Острошки” Универзитета у Фочи, уз саслужење протојереја мр Арсенија Радовића и ђакона Благоја Рајковића.

На литургији су појали свршени матуранти предвођени ђаконом Павлом Љешковићем, професором црквеног појања.

После литургије одслужен је чин благодарења поводом завршетка богословског испита зрелости.
Потом се сабранима бесједом обратио о. Ненад Тупеша.

”Велика је радост данас за град Цетиње и за нашу цијелу православну Цркву, прије свега што испраћамо још једну генерацију цетињских богослова који су се овдје учили прије свега трпљењу па онда и смирењу које из трпљења произилази, трпећи једни друге и трпећи професоре своје и професори трпећи њих и тако идући путем који нам је Господ зацртао, рекао је отац Ненад и додао да су се они научили великој побожности и тајни Цркве о којој и Свети апостол Павле говори.

”Видио сам овдје на матури такву љубав коју су они показали према својим професорима и прије свега према свом ректору који су им боћанску ријеч проповиједали”, рекао је отац Ненад и нагласио да то смирење, трпљење и љубав коју су стекли треба да сачувају и да то, захваљујући Богу и Светом Петру, није нека пролазна фаза већ цјеложивотно ношење крста.

Отац Ненад је нагласио крст који носи наша Црква у Црној Гори, те да су ђаци, учећи се овдје, понијели тај крст у овом времену заједно са својим свештеницима и вјерним народом наше Цркве. ”Надамо се да им неће бити убудуће у њиховом животу и пастирствовању бити тешко ни страно да подносе страдања, јер је страдање само по себи Божији благослов и не можемо се другачије приближити жртвенику Господњем осим путем голготе и путем страдања”, рекао је.

”Благодарни смо што смо овај испит зрелости привели крају онако како Господ од нас очекује, а ово је радост велика поготово за ову школу, за Цетињски манастир у коме су се они трудили и остаће многи и даље да се труде”, закључио је отац ненад Тупеша и пожелио свима срећу и благослов у даљем школовању и животу.

Александар Вујовић, Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This