Izaberite stranicu

”ПЕСНИК ПУТОКАЗНЕ НЕЗАЛАЗНЕ СВЕТЛОСТИ”

Трибина “Ријеч“ УКЦГ више од две деценије традиционално обележава 6. јун, Међународни дан Пушкина, једног од највећих руских и светских песника,  а поводом 222 година од рођења песника путоказне незалазне светлости и вечне лепоте чији су стихови заувек окренути будућности.

Име Александра Сергејевича Пушкина (6. јун 1799 – 10. фебруар 1834), песника чији је глас био „зов човекове судбине“ светиња је не само за руски већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм земљина шара и данас се с великим почастима прославља у Русији и у целом свету.

Да историја народа припада песнику, Пушкин је показао својим богатим делом: био је лирски песник, приповедач, историчар, новинар, етнограф, мајстор епских и драмских форми. Све ово су разлози бесмртне Пушкинове славе и његовог огромног утицаја на развој не само руске књижевности већ и других облика уметности – сликарства, позоришта, музике, па чак и филма.

„Толико нежности, тананости и топлине, толико ода љубави и слободи, којима је Пушкин напунио људска срца и узвисио људске душе, није дала сва европска поезија пре Пушкина, писао је Достојевски, док највећи критичар  XIX века Висарион Белински каже: “Да писати о Пушкину – значи писати о целокупној руској књижевности, јер је његова поезија примила и ујединила у себи, као велика река, све притоке претходне изворне књижевности и вративши их свету у новом, преображеном облику, одредила даљи сјајни пут руске литературе.“

О животу и делу највољенијег руског  песника Александра Пушкина чији је песнички гениј својим бесмртним делом сам појам песник уздигао до неслућених висина и својим делом споменик нерукотворен саградио, говориће песник и преводилац Војислав Караџић и Милица Краљ, уредница Трибине “Ријеч“ УКЦГ.

Песме испеване испод сунца које се зове Пушкин, „у одавању поште генију када замире национална завидљивост и срца свих људи бију као једно“ (како је одушевљено писао Скерлић) читаће чланови УКЦГ и заљубљеници у трагичну биографију песника који се воли и чијим се слободарским идеалима верује.

Програм полагања цвећа и одавање песничке поште  ненадмашном генију, уз доследно поштовање здравствених мера, одржаће се у недељу, 6. јуна у 12 часова испред Пушкиновог споменика у центру Подгорице.

Милица Краљ

Pin It on Pinterest

Share This