Izaberite stranicu

У понедељак 31. маја 2021. године, на празник Светог мученика Теодора Анкирског, отпочела је матура и богословски испит зрелости за ученике XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021).

По одлуци Светог архијерејског Синода Српске Православне Цркве, изасланик на матури и богословском испиту зрелости ове године у Цетињској богословији је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Свети Василије Острошки” у Фочи.

На почетку матуре и богословског испита зрелости, изасланик је одржао сједницу са ректором и професорима, на којој је утврђен распоред полагања испита.

Прије почетка писменог задатка изасланик Светог архијерејског Синода и председник испитног одбора, протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, у присуству испитне комисије, кандидатима је прочитао правилник о полагању писменог испита и отворио коверат са задатим темама за израду писменог задатка.

Свети архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој сједници одржаној 14. маја 2021. године, одредио је три теме за израду писменог рада на завршном богословском испиту зрелости, који ће кандидати богословија Српске Православне Цркве полагати у јунском испитном року школске 2020/2021. године.

Биле су задате следеће теме за израду писменог рада, који је трајао четири сата,

1. “Жaлост и радост ученика (Јн 16, 20-22)”

2. “Тајна Сина Божијег”

3. “Свештеник – пастир словенског стада у ери дигитализације”

Изради писменог рада на завршном богословском испиту зрелости у јунском испитном року шк. 2020/21. године у Цетињској богословији приступило је девет кандидата.

Сјутра, у уторак 1. јуна, кандидати ће полагати усмени дио матурских испита из Светог писма Старог и Новог завјета и Историје хришћанске Цркве и Историје српске Цркве.
У току седмице ученици ће одговарати и показати своја знања из Догматике, Етике, Црквеног појања са типиком, Литургике, Црквеног и брачног права.

Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског

 

Pin It on Pinterest

Share This