Izaberite stranicu

То што неки људи из Цркве спомињу тешке догађаје из прошлости, укључујући прогоне верника у совјетско време, не представља мешање Цркве у политику, рекао је Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије одговарајући на питање једног гледаоца телевизијске емисије „Црква и свет“, преноси Моспат.ру.

Архипастир је напоменуо да он, на пример, у изјавама на ову тему не критикује совјетски период историје, већ грешке које су тада допуштене: „Чим су бољшевици дошли на власт, започели су прогон Цркве који је трајао седамдесет година. Понекад су прогони били крвави, тада су свештенике физичке истребљивали, а понекад је то био само притисак државе на Цркву. Но, овај притисак је постојао током читавог совјетског периода. Не можемо рећи да је то било исправно и оправдано, верујемо да је то била грешка. Било је и много других грешака, а наш задатак није да их прећуткујемо“.

Владика Иларион је такође истакао да се Црква не меша у политичку борбу и да није повезана са било којим политичким програмом: „Ми не кажемо за коју странку или особу треба гласати. То сваки човек бира сам. И међу члановима Цркве постоје људи који су присталице најразличитијих идеологија, који симпатишу различите политичаре или политичке странке“.

У исто време, Црква сматра да има право да оцењује догађаје политичког карактера који су се догодили у прошлости и оне који се дешавају у садашњости, истакао је јерарх. „Али, ове процене вреде само за људе из Цркве“, нагласио је Митрополит волоколамски Иларион.

 

Pin It on Pinterest

Share This