Izaberite stranicu

У четвртак, 6. маја 2021. године, Јерусалимска Патријаршија је прославила спомен на Светог великомученика Георгија Победоносца и његовог мученичког страдања у Риму 303. године за време Диоклецијанове владавине.

Празник је прослављен у манастиру посвећеном том светитељу у јеврејској четврти Старог града Јерусалима вечерњом којом је началствовао архимандрит Вартоломеј. Божанску Литургију у четвртак ујутро служио је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил. Саслуживали су Митрополит капитолијски Исихије, Архиепископ константински Аристарх, архимандрити Нектарије и Калист и јерођакони Евлогије и Симеон.

После Божанске Литургије, настојатељица манастира игуманија Маријана приредила је пријем за Патријарха и његову пратњу у Игуманијској резиденцији и дворишту цркве.

Празник је прослављен и у  цркви Светог Георгија у Акри – Птоломеји богослужењима којима је началствовао патријархов викар архимандрит Филотеј. У манастиру Светог Георгија при Болници у Старом граду Јерусалиму началствовао је настојатељ архимандрит Матеј, уз појање архимандрита Јевсевија у молитвеном присуству монаха и мирјана из Јерусалима.

У манастиру Светог Ђорђа у Беитјали, у области Витлејема и Хеброна, усред муслиманског насеља Архиепископ гераски Теофан је служио вечерњу и Божанску Литургију уз појање локалних византијских појаца у молитвеном присуству монаха, монахиња и верних из Витлејема, Беит Јале и Беит Сахура.

Посебно свечано је било у цркви Светог Георгија у Лиди, где се налази гроб великог светитеља. Божанску Литургију је служио игуман јеромонах Марсел у присуству локалних хришћана.

Извор: Јерусалимска Патријаршија, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This