Izaberite stranicu

У Буенос Ајресу, у недељу 9. маја, у Томину недељу, Његово преосвештенство Кирило, Епископ Буенос Ајреса, Јужне и Централне Америке СПЦ, служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења на позив Његовог преосвештенства Хуана (Јована) Епископа Буенос Ајреса и Јужне Америке Руске православне заграничне цркве, који је началствовао прославом, а уз саслужење и Његовог  преосвештенства Епископа буеносајреског и Јужне Америке Православне цркве Московске патријаршије Леонида. Саслуживали су и протопрезвитер Сергеј Јурин из Московске патријаршије, презвитер Стефан из Српске патријаршије, презвитер Борис Гладишев и јерођакон Игњатије (Брул), обојица из Руске заграничне цркве. Саслуживао је и јерођакон Давид Јанкетић из Српске патријаршије, који је током Литургије био рукоположен у јеромонаха.

На крају Свете архијерејске литургије прочитана је Васкршња посланица владике Јована.

После Литургије владика Јован се захвалио владикама Кирилу и Леониду на присуству и молитвама. Касније, на ручак, стигао је и Његово високопреосвештенство Сантјаго из Антиохијске патријаршије, који овог пута није могао да саслужи са осталим епископима, јер је Литургију морао да служи у свом храму. Али он је дошао да се поздрави и подели време са свима у прослави парохијске прославе Саборног храма Васкрсења.

Садашњи јеромонах Давид (Јанкетић) дошао је у Аргентину 2016. године, а послао га је, блажене успомене, Митрополит Амфилохије, када је био администратор Епархије буеносајреске и Јужне Америке. Све ове године он помаже Епископу Кирилу у храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу. Аксиос, Аксиос, Аксиос!

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This