Izaberite stranicu
Његова Светост Патриjарх српски г. Порфириjе изjавио jе да се радуjе скором сусрету с народом и владикама у Црноj Гори, а посебно jе, истиче, задовољан што ће са премиjером Здравком Kривокапићем потписати Tемељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе, преноси Танјуг.
У опширном интервjуу за загребачки Вечерњи лист, Патријарх Порфириjе на питање шта би поручио православним вјерницима у Црноj Гори, као и коjи jе његов поглед на проблематичне односе СПЦ и државе Црне Горе, истиче да било чиjе слободно, без присиле изjашњавање о било чему, било коjоj социjалноj карактеристици, укључуjући и националну припадност, не може бити упитно ни за кога.

“Што се тиче односа наше Цркве с државним властима, ми ћемо настојати да и тамо сарађујемо по европском начелу кооперативне одвојености”, рекао је он.

Не постоји, наглашава, разлог да Црква и држава не сарађују на добро свих, без обзира на то како се изјашњавају.

Његова Светост је поручио да Српска православна црква нема никакав проблем с постојањем било које државе, “наравно, ако се поштују права њених вјерника, посебно када ти вјерници чине већину становника, као што је то случај у Црној Гори”.

Нагласио је да је најбољи принцип одвојеност цркве и државе, гдје свако треба да ради на свом пољу, али исто тако је, додаје, важна сарадња у свему гдје има могућности и потребе за добро свих: Цркве, државе, грађана.

“Што су ближи и бољи односи цркве и државе, укључујући патријарха и предсједника или краља, а засновани су на демократским принципима и процедурама, на пуном поштовању слободе свих, то боље за све”, закључио је Патријарх Порфирије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This