Izaberite stranicu

Природне силе, за разлику од људских бића, не бирају своје жртве, како по њиховом социјалном статусу, тако ни по вјероисповијести

На светски дан слободе медија, 3. маја, Хрватско новинарско друштво доделило је годишње награде за најбоља новинарска остварења у 2020. години. Награду “Никша Антонини” за најбољу новинску фотографију, однело је остварење Бориса Шчитара, фотографа “Пиксела”, преноси Информативна служба Митрополије загребачко-љубљанске. Фотографија је настала 28. марта прошле године, шест дана након разорног земљотреса који је погодио главни град Хрватске.

Према образложењу жирија објављеном на интернет страници ХНД-а, фоторепортер агенције Пиксел, Борис Шчитар зашао је у један од разрушених објеката, православну цркву Преображења Господњег на Цвјетном тргу, и у њој ”овјековјечио дојмљив тренутак – тадашњег митрополита загребачко-љубљанског Порфирија (Перића) како разгледа виже од 300 квадратних метара оштећених фресака”.

”Осим што је фотографија снимљена по композицијским и техничким правилима, уз поигравање дневним свјетлом и природно створеним сјенкама, она приказује големе размјере настале штете.” Образложење награде завршено је патријарховом поруком коју је жири препознао и као поруку фотографије, да ”природне силе, за разлику од људских бића, не бирају своје жртве, како по њиховом социјалном статусу, тако ни по вјероисповијести”.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

ФОТО: Борис Шчитар/PIXELL – награђена фотографија

Pin It on Pinterest

Share This