Izaberite stranicu

Извештај Руске православне цркве закључује да су афрички хришћани тренутно најизложенији прогонима.

„Ситуација у Нигерији изазива највећу забринутост. Ова земља држи прво место на свету по нивоу антихришћанског насиља“,  каже се у документу. Према стручним подацима, 2020. године ниво прогона хришћана у Нигерији повећао се за трећину у односу на 2019. годину.

Нигерија је чинила 91% свих убистава хришћана у свету (4.333 побијених  од 4.761). Главна претња хришћанима је терористичка група Боко Харам, која напада хришћане од 2010. године.

Извештај такође напомиње да у Сомалији, Кенији и у другим суседним земљама терористичка група Ал-Шабааб прогони хришћане. Терористи углавном нападају међуградске аутобусе, где одвајају муслимане од хришћана и убијају ове друге.

Извештај насловљен „О положају хришћанског становништва у Африци“ израдило је Синодско одељење за спољне црквене односе и објављујен је на веб страници Московске патријаршије.

Аутори истичу да је хуманитарна помоћ најпотребнија Етиопији и Нигерији, док је хришћанима у другим афричким земљама потребна информативна подршка како би се скренула пажња светске заједнице на проблем прогона хришћана.

Извор: базилика.ро  

(са енглеског превела Сања Симић де Граф)

Фото: mospat

Pin It on Pinterest

Share This