Izaberite stranicu

Познати српски и европски сликар Милош Шобајић преминуо је ноћас од последица ковида 19 у болници „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Шобајић је оболео од вируса корона почетком априла и налазио се на болничком лечењу у КБЦ “Драгиша Мишовић”. Здравствено стање признатог уметника брзо се погоршало и  био је прикључен на респиратор.

Изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном.

Своја дела Милош Шобајић је представио на преко осамдесет самосталних изложби широм планете и учествовао је на око пет стотина групних изложби. Његова дела се налазе у Народном музеју и Музеју савремене уметности у Београду, као и у више десетина музеја у земљи, региону и свету. Руска дума га је наградила 2018. орденом почасног госта, а 2019. додељена му је Златна медаља Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

Рођен је 1945. године у Београду. По оцу Воју, потиче из српске фамилије из Црне Горе. Мајка Мира потиче из Лике.

Основну и средњу школу је похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао у Првој Београдској гимназији, 1964. године. Завршио је Академију Ликовних уметности у Београду 1970, да би се две године касније преселио у Париз.

Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This