Izaberite stranicu

У издању Православног богословског факултета Светог Василија Острошког (Универзитет у Источном Сарајеву) из штампе је изашла нова књига двојице ванредних професора ове високошколске установе – Владислава Топаловића и Дарка Ђога: „И ево ја сам са вама… ” – Увод и тумачење Јеванђеља по Матеју. Како у Предговору књизи наводе аутори, ријеч је о плоду вишегодишњег дружења, пријатељства и сарадње двојице професора која је реализована као конкретан егзегетски текст – тумачење Светог јеванђеља по Матеју. Посриједи је наставак српског богословског предања које је само у ХХ вијеку дало тумачења Димитрија Стефановића и Св. Аве Јустина Поповића, на које се и Ђого и Топаловић наслањају, користећи, такође, и дјела савремених хришћанских научника који су се бавили новозавјетном, нарочито Матејевом теологијом.

У својој рецензији редовни професор Новог завјета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, др Предраг Драгутиновић, истиче:

„Књига И ево ја сам с вама … – Увод и тумачење јеванђеља по Матеју, аутора Владислава Топаловића и Дарка Ђога испуњава све савремене научне стандарде, како у погледу структуралне организације грађе, тако и у погледу садржаја. Књига је подељена на две велике целине: увод и коментар. Уводне теме обрађене су у тематским поглављима и коректно приказују тезе и резултате савремене библистике. Коментар на текст Јеванђеља по Матеју одвија се у виду схолија на стихове, испод текста Јеванђеља, што читаоцу омогућава континуирано читање наратива и неометано праћење коментара. Коментар представља успешну синтезу егзегезе и теологије, савремене историјско-критичке методологије и патристичког егзегетског наслеђа. Аутори компетентно коментаришу разне аспекте библијског текста, филолошке, теолошке и друге, што читаоцу омогућава да се лакше креће кроз комплексни наратив Јеванђеља по Матеју. За поједине преводилачке и егзегетске недоумице аутори нуде сопствена решења што књигу чини научно иновативном. У том смислу, приступ Јеванђељу по Матеју који аутори бирају може се окарактерисати као парадигматски за православни контекст. Аутори се нису ограничили просто на објашњавање текста, већ и на његове теолошке импликације и експликације, које га на известан начин актуализују и приказују као органски део Предања Цркве и њене теологије, како у прошлости, тако и савремено доба. На тај начин показали су како савремено историјско-критичко читање једног библијског текста може бити теолошки релевантно и прихватљиво у савременој православној теологији и како интегрално, холистичко читање и тумачење Библије јесте један првенствено теолошки акт који се налази на трагу највећих домета православног богословља. Примењени приступ је путоказ за савремену православну библистику и теологију, и остаје нада, да ће као што је Јеванђеље по Матеју прво канонско јеванђеље, и ово бити прва књига која отвара даљи низ теолошких коментара на библијске књиге Новога завета и да ће се тако надаље попуњавати једна евидентна празнина у српском богословљу новијег доба“.

Књига ће се врло брзо наћи у продаји у црквеним и осталим књижарама у Српској, Србији и Црној Гори.

Извор: .bogoslovski.ues.rs.ba

Pin It on Pinterest

Share This