Izaberite stranicu

На данашњи дан пре тачно двадесет година, на Васкрс 15. априла 2001. године, објављен је први православни рок албум на српском језику. Свакако да је пре овог албума било и других пројеката, али су Песме изнад Истока и Запада биле први тематски рок албум потпуно посвећен православној хришћанској духовности.

Ово је био искорак не само за домаћи рокенрол, већ и за православну Цркву уопште. На албуму је учествовала различита група аутора и извођача који су се окупили око идејног творца, тадашњег јеромонаха а данас Епископа пакрачко-славонског г. Јована (Ћулибрка).

Учешће у пројекту узели су бендови Партибрејкерс, ДСТ, 357, Darkwood Dub, Милош Велимир Буца, Горан Трајкоски (еx Мизар, Анастасија), Горан Марић (ex Бјесови) и многи други…

Никада раније, а богами ни касније, није запамћено да је сама Црква иницирала снимање једног рок албума. И у том смислу Песме су биле и остале авангардно стваралаштво домаће уметности. Продуцент албума био је Иван Кљајић а као издавач потписани су ПГП-РТС у сарадњи са Радио Светигором (радио Митрополије црногорско-приморске).

Све нумере на албуму биле су музичке обраде песама Светог владике Николаја Велимировића (тада још увек није био канонизован). Албум се жанровски креће од панка, преко алтернативе, поп рока, до електронике и етно музике.

За дизајн омота (рад Маринка Лугоње) изабрана је фотографија из колекција са Скадарског језера Горанке Матић, која је такође кумовала омоту албума „Одбрана и последњи дани“ ВИС Идола.

Овакав пројекат не само да је надахнуо нови живот поезији српког златоуста, већ је и показао да Црква није нити може бити некаква стерилна организација. Напротив. Црква је одувек била неимар народног идентитета, неко ко је своје учење и традицију на најлепши могући начин прилагођавао времену и приликама са којима се суочава. То је у своје време чинио и Свети Сава, уградивши славу у темеље Српске цркве.

Извор: http://smrt-svetu.blogspot.com/2021/04/20-godina-albuma-pesme-iznad-istoka-i-zapada.html

 

Pin It on Pinterest

Share This