Izaberite stranicu

Празник Благовијести Пресвете Богородице, 7. априла, молитвено је прослављен у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Свету службу Божију служило је свештенство овога храма уз молитвено учешће вјернога народа.

Након прочитаног јеванђељског зачала сабранима се ријечима празничне бесједе обратио протојереј-ставрофор Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски, који је честитајући празник подсјетио на тропар празника у којем пјевамо да је то почетак нашег спасења и откривање од вијека сакривене тајне да Син Божији постаје Син Дјеве: Данас је почетак нашег спасења и објава вечне Тајне: Син Божији постаје Син Дјеве, а Гаврило јавља радосну благодатну вест. Због тога, заједно с њим, кличемо Богородици: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом! 

Сваки празник Мајке Божије доноси велику радост и утјеху, али Благовијести заузимају посебно мјесто, и у тих неколико ријечи и тајни, које нам је Господ открио на овај дивни празник, како је казао отац Слободан, садржано је читаво Јеванђеље Христово:

“Благовијести – блага вијест – јесте превод грчке ријечи Јеванђеље, и заиста цијело Јеванђеље Христово може се свести на овај данашњи дан, јер шта је друго Јеванђеље него објава те радосне вијести да је Син Божији јединородни преко Пресвете Дјеве Богородице и Духа Светога постао син човјечији. Постао је један од нас, да би нас упрљане гријехом и отпале од заједнице са Богом поново вратио у ту заједницу и да би човјека обожио и даровао му живот вјечни.”

Када је Архангел Гаврило сишао са неба и Пресветој Дјеви Богородици, дјевојци Марији, најчистијем изданку и цвијету који је икад изњедрио род људски, саопштио благу вијест да ће родити Сина Божијег, Господа Исуса Христа, Пресвета Богородица се није уплашила већ, од дјетињства свога научена да буде послушна ријечи и вољи Божијој, одговара: Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој.

“И тај њен добровољни пристанак и прихватање воље Божије означило је почетак нашег спасења. И свако добро, сваки благослов, сваки дар Божији, долази нам преко Пресвете Дјеве Богородице. Зато се Њој увијек молимо кад нам је најтеже, најприје се Ње сјетимо и Њој завапимо, а Она заиста јесте најближа Богу и највећа посредница читавога рода људскога пред Престолом Бога живога. Зато да се Њој молимо, да Њој увијек притичемо кад год нам је тешко, и кад нам је све потаман и лако да Богу благодаримо и Мајци Божијој преко које смо све дарове Божије добили. Њен благослов и покров нека би увијек био над свима нама”, казао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Весна Девић

Фото и видео: Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару

Pin It on Pinterest

Share This