Izaberite stranicu

Музеј Давидова кула у Јерусалиму објавио је откриће ретког сребрног новца који је вероватно коришћен за плаћање храмовног пореза за владавине цара Ирода.

„Из јеванђеља знамо да је Исус посетио Јерусалим … и знамо да је разговарао са мењачима новаца. Дакле, овде имамо доказе, археолошке доказе о историјским изворима “, рекла је Ајлат Либер, директорка музеја за CBN News.

Музеј је открио новчић током великог пројекта обнове и конзервације на кули Фаесел коју је подигао цар Ирод. „Давидова кула је једна од најважнијих грађевина у Израелу, како у погледу своје историје, тако и локације“, рекао је Јотам Кармел, шеф конзерваторског пројекта, у саопштењу за штампу. „Последњи пројекат конзервације Давидове куле изведен је 1980-их. Од тада је цитадели веома неопходна консервација.“

Године 37. пре Хр. Ирод се наметнуо за цара Јудеје и започео неке од најамбициознијих грађевинских пројеката у древном свету, као што је обнова Другог храма. Он је  архитектонски преуредио град Јерусалим, толико да је Плиније Старији написао да је Јерусалим „убедљиво најугледнији град не само у Јудеји, већ и на целом Оријенту“.

Директорка Либер је рекла да Давидова кула повезује векове. „Можете видети како су прошлост, садашњост и будућност заправо овде у Давидовој кули. Током рада на будућности цитаделе пронашли смо доказе из прошлости и отуда можемо знати више о свом идентитету. Хришћани могу да виде како извори, Јеванђеља оживљавају овде у Јерусалиму. Она каже да је њихов циљ да испричају причу о Јерусалиму.

„Ово је најузбудљивији део нашег рада, јер све што желимо јесте да доведемо Јерусалим у свет, причу о Јерусалиму, богату историју свих нас, јеврејског народа, хришћана из целог света“, додала је она. Новчић ће бити изложен у музеју Давидова кула.

Извор: https://www.pravmir

Pin It on Pinterest

Share This