Izaberite stranicu

Редитељ Емир Кустурица огласио се поводом тога што га је Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности кандидовао за чланство у тој институцији, поручивши да не верује у добре намере Владимира Костића и да их моли да његово име и презиме избришу са списка

Одговор Емира Кустурице, који је објављен на порталу „Искра“, преносимо у целости:

„Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево, љубазно замолим брисање мога имена и презимена са поменутог списка. Требало би да будем и слијеп код очију, па да повјерујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одјељењу језика и књижевности и контролу над армијом академика у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли.

Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће.

Друго: Овај корак не чиним потцјењујући истину да су се степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за нашу Србију.

Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта, градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, по мом увјерењу, заслужују да буду академици прије мене.

Треће: Предсједник САНУ, Владимир Костић, је телефонским разговором обавјестио Одјељење за језик и књижевност како би требало они да ме предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем сам постигао највеће резултате.

Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело.

Четврто: Не вјерујем у добре намјере господина Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије. Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије“.

Реаговање Ломпара поводом кандидатуре за САНУ

Без промјене мишљења – 2015. сам тражио да ме моје име уклони са листе кандидата

Поводом текста „И Кустурица кандидат за САНУ“, објављеног у броју „Новости“ од суботе, реаговао је професор Мило Ломпар, кратком изјавом, коју је упутио редакцији.

– У вези са вашим текстом о овогодишњим кандидатима за чланство у САНУ, које је евидентирало Одјељење језика и књижевности, молим да – и у електронском и штампаном издању – објавите следећу изјаву, будући да је поменуто и моје име.

„Као особа која је именована као кандидат још 2015. године, написао сам писмо тадашњем секретару Одјељења (19.3.2015), у ком сам тражио да се моје име избрише са листе кандидата. Ништа се у мом понашању у мишљењу није од тада променило. Отуд немам никакву одговорност за вести коју сте објавили.“

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This