Izaberite stranicu

Овонедељна Трибина“Ријеч“ УКЦГ посвећена Симеону Мироточивом (Стефану Немањи), родоначелнику династије Немањића, поводом  822 године од његовог упокојења, одржаће се сјутра, 25.фебруара, у 18 часова у Манастиру Симеон Мироточиви, на Немањин граду у Подгорици.

Од испоснице у Кареји, пуне светлости, Студенице међу непрегледним планинама, од свих путева удаљене, само са отвореним небом над собом, преко Жиче, у којој би крунисан Стефан Првовенчани, Симеон и Свети Сава, селитељи и градитељи и обдржатељи државе и цркве и културе, и први родитељи српског народа – своме Роду показују пут.

Стефан Немања је заједно са сином Савом, подигао у Светој Гори велелепни манастир Хиландар 1198., вековно светилиште српске духовности и кулутре, као и многе  манастире и цркве широм своје државе (Ђурђеве Ступове, Студеницу, Манастир Светог Николе код Куршумлије), који су постали  огњишта и расадници књижевне делатности.

Учесници програма су: Новица Ђурић, председник УКЦГ  и беседници  Бећир Вуковић и Миомир Ђуришић. Уредница Трибине „Ријеч“УКЦГ је Милица Краљ.

Pin It on Pinterest

Share This