Izaberite stranicu

У читаоници Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци одржана је промоција Зборника радова: „Осам вијекова аутокефалности и један вијек од уједињења Српске православне цркве“ и Зборника докумената: „Извори за историју Српске православне цркве у Босни и Херцеговини“.

На промоцији су говорили професори Филозофског факултета, Боривоје Милошевић и Бошко М. Бранковић и директор Архива Републике Српске, Бојан Стојнић.

Зборник радова: „Осам вијекова аутокефалности и један вијек од уједињења Српске православне цркве“, објављен је поводом 800 година од стицања аутокефалности и једног вијека од поновног уједињења свих покрајинских српских црквених области у јединствену црквену организацију и успостављања Патријаршије. Издавач зборника је Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци, а зборник су уредили Бошко М. Бранковић и Боривоје Милошевић. У зборнику је објављено дванаест прилога везаних за историју Српске православне цркве од Светог Саве до најновијег времена, а аутори су историчари са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, Филозофског факултета Универзитета у Београду, Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, Архива Српске православне цркве у Београду, Архива Републике Српске у Бањој Луци и Гимназије у Бањалуци.

Зборник је објављен поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве у сарадњи Архива Републике Српске, Удружења архивских радника Републике Српске и Архива Српске православне цркве. Зборник су приредили Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве и Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске. Зборник је обима 361 страну и садржи 70 докумената.

– Епоха нација, 19. и 20. вијек стварају услове и доносе повратак обновљене Пећке патријаршије, односно поновно успостављање српске аутокефалне цркве. Уједињње српских црквених области 1920. године урађено је на темељима аутокефалије из средњег вијека и то није била новија тековина – рекао је Бошко М. Бранковић је, представљајући зборник радова.

Према ријечима Боривоја Милошевића извори за историју Српске православне цркве, као заједнички пројекат Архива РС и Архива СПЦ, доносе више десетина вриједних историјских докумената, насталих од средњег до краја XX вијека, од којих су неки по први пут јавно објављени.

– Нема сумње да ће ова збирка бити од изузетне користи свима који проучавају историју српске цркве и уопште српску националну историју – додао је он.

Промоција је организована у склопу редовних промотивних активности Филозофског факултета под називом: „Сриједом на Филозофском“.

Андреа Алексић

Извор: Српска инфо

Фото: Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци

 

Pin It on Pinterest

Share This