Izaberite stranicu

Његово преосвештентво Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије упутио је честитку свештенству, монаштву, вјерном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, и свим људима добре, поводом прослављања великог празника Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

“У име Оца и Сина и Светога Духа!

Од свег срца честитам свештенству, монаштву, вјерном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, и свим људима добре воље, велики празник Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Овај диван празник ове године дочекујемо у посебним околностима због још дејствујуће епидемије, али ћемо га обиљежити и прославити, иако скромно, по нашим храмовима светим богослужењима, пригодним програмима мањег обима по нашим црквеним здањима и по својим домовима. И у тој простоти, једноставности и скромности, увјерени смо да ћемо наћи велику радост коју ће нам Свети Сава излити са неба од Бога.

Да Свети Сава благослови сву нашу дјецу, све наше школе, као заштитник српске просвјете, да благослови учитеље, наставнике, професоре, све оне који се уче и који их уче у страху Божјем. Да дарује исцјељење многим болесницима који болују по болницама и по својим домовима. Данашње љекаре који се труде око болесника, и све оне који о њима воде пажњу да обдари сваким изобиљем, сваким божанским и земаљским добрима.

Свети Сава је као атонски подвижник и као свештеноделатељ Светих тајни Христових надишао вријеме још за живота, спојио се са божанском вјечношћу, сјединио се са Христом, а то значи да је он присутан у сваком времену, и у овом нашем времену. Он се сјединио са нама, ушао у душу српског народа и украсио је свим божанским љепотама, загријао благодаћу Пресветога Духа Божијега, да би смо се и ми у овим тешким временима, искушењима, показали као добри вјерници, као прави Светосавци и наследници његових завештања. Да чувамо своју свету православну вјеру, да је унапређујемо, да љубимо своје светиње, да их украшавамо и обнављамо, да љубимо једни друге, да будемо увијек спремни опростити и тражити опроштај, да се увијек можемо измирити са својим ближњима, да поштујемо сваког човјека и сваки народ, и људе, и њихова увјерења, макар била и различита од наших, и њихову вјеру. Да на такав начин испунимо Божју заповест о љубави да љубимо и пријатеље и непријатеље, и ближње и даљне, да се на такав начин шири добро Божије у овом свијету. Да чувамо завештања наших предака, Светог Саве, да његујемо свој српски језик, који нас је прославио, да чувамо ћирилицу која нас обједињава, која се изједначила у нашем поимању са крстом од три прста, да будемо скромни, једноставни, поштени, и да увијек идемо правим Божјим јеванђелским путем – Христовим путем – као што нас је учио Свети Сава. Амин, Боже дај! Нека тако буде!”

 

 

Pin It on Pinterest

Share This