Izaberite stranicu

Хор „Свети апостол и јеванђелиста Марко“, храмовни хор при Саборном храму Христовог Васкресења у Подгорици, ове године  у складу са утврђеним мјерама заштите у текућој пандемији, обиљежава скромно и пригодно празник Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

Како тренутне околности налажу, сви  пратећи догађаји (осим самог богослужбеног поретка), који су осмишљени у славу овог и других црквених празника, биће до даљњег реализовани на различиим онлајн платформама.

Тако  су и чланови хора „Свети Марко“, на челу са диригентом, мр Људмилом Радовић, дошли на идеју да у простору  матичног подгоричког храма, сниме Тропар (3. глас  по С. С. Мокрањцу)  и дио химне Светом Сави, придружујући  се тиме овогодишњем обиљежавању празника у Црној Гори.

Ријеч је о њиховој надахнутој посвети светитељу и празнику, која посредством савремених медија долази до широке публике, која би, у редовним околностима, на светосавским академијама, до последњег мјеста испунила простор крипте  Саборног храма.

Инструменталну подршку хору у интерпретацији химне Светом Сави пружио је камерни гудачки оркестар „Стрето“ из Подгорице, а покровитељ овог догађаја је СО Колашин, а њен предсједник г. Милан Ђукић као иницијатор реализације онлајн Светосавске академије у Колашину уврстио је снимке подгоричког хора у програм академије.

У нади да ћемо се сви, у миру и здрављу, што прије вратити редовним животним активностима и радостима, а духу овог дивног празника, чланови хора „Свети Марко“, поручују:

„Ускликнимо с љубављу светитељу Сави!“

 

Хор Светог Апостола и Јеванђелиста Марка – Химна Светом Сави

Хор Светог Апостола и Јеванђелиста Марка – Тропар Светом Сави

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This