Izaberite stranicu

На новосадском Кеју жртава рације данас, 22. јануара 2021. године, обележена је 79-годишњица Погрома (Новосадске рације) у јануару 1942. године. У подне, код споменика Породица, окупили су се представници Српске православне цркве и Јеврејске општине у Новом Саду, делегације Града Новог Сада, Скупштине Војводине и Војске Србије, представници амбасада Израела и Мађарске, други политички и културни делатници, као и народ који је дошао да увелича овај молитвени догађај и да покаже јединство свих који се с тугом у срцу сећају невино страдалих жртава, известила је Информативна служба Епархије бачке.

На самом почетку програма, присутнима се обратио г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, а у наставку је г. Исак Асиел, врховни рабин Србије, одржао помен у име Јеврејске заједнице Србије.

Обележавање тужне годишњице настављено је молитвеним поменом, који је у име Српске православне цркве служио Његово преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа мохачког г. Исихија, новосадског свештенства и ђаконства. Беседећи после служења помена, владика Иринеј је нагласио да смо обавезни да негујемо и развијамо културу сећања на страдање невиних жртава у погрому који се догодио у јануару 1942. године у Новом Саду и широм јужне Бачке. Наводећи сведочење из летописа Успенске цркве у Новом Саду о мученичкој смрти свештеника Вељка Зуцајића, Преосвећени Епископ Иринеј је истакао да злочин увек има име и презиме:

“И не може постојати колективна кривица, нити се може грех појединаца и групâ, па и читаве војске приписати целокупном народу. Узвишени хришћански императив јесте праштање. Памћење је света врлина, злопамћење је грех. Зато се сећамо и молимо за све страдалнике, а праштајући градимо бољи свет и бољу будућност за српски народ и за све друге народе са којима смо вековима делили и делимо животни простор. Бог да душу прости свим невино пострадалима. Царство им небеско!”

Потом су цвеће на споменик Породица положили градоначелник Новог Сада, представници Покрајинске владе и Скупштине Војводине, амбасада Мађарске и Израела, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије и Матице ромске, а венац са брода Речне флотиле у Дунав су спустили представници Скупштине града Новог Сада, Јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске.

После програма уприличеног на Кеју жртава рације, на новосадској плажи Штранд је служен помен код спомен-плоче жртвама Погрома у јануару 1942. године.

Изложба „Страдање православних свештеника током Шајкашко-новосадске рације”

Данас је у Историјском архиву града Новог Сада отворена и изложба „Страдање православних свештеника током Шајкашко-новосадске рације”, посвећена свештеницима који су побијени у Погрому јануара 1942. године. Изложбу су отворили г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива, и г. Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа.

Господин Петар Ђурђев је у свом обраћању нагласио да ће и у следећим годинама превасходно деловање бити да проналажење што више биографија људи који су пострадали у Погрому у јужној Бачкој. „Нама јесте циљ не да се бавимо лицитирањем броја жртава, нити да их оспоравамо, нити да их повећавамо, већ да покушамо да пратимо те људе који су страдали, да их покажемо као праве историјске ликове, да им пронађемо фотографију, да им дамо биографију а, управо кроз тај људски чин, да им вратимо људско достојанство. Познавајући њихов животни пут, можемо као друштво дознати шта смо имали и шта смо кроз ту чудовишну акцију изгубили”, навео је директор Историјског архива града Новог Сада.

Изложба ће бити доступна до 22. фебруара текуће године.

Извор: Информативна служба Епархије бачке

Pin It on Pinterest

Share This