Izaberite stranicu

Према најновијем извештају организације “Оpen Doors” (World Watch List 2021) више од 340 милиона хришћана протерано је због своје вере 2020. године. То је 80 милиона људи више него годину дана раније, а ситуација се драматично погоршала усред пандемије. Сваког дана у просеку 13 хришћана широм света буде убијено због своје вере, нападнуто је 12 цркава или хришћанских зграда, 12 хришћана је неправедно ухапшено или затворено, а још 5 је отето.

Ове бројке показују да је сваки осми хришћанин широм света жртва верског прогона, што 2020. годину чини најгором хришћанском годином у модерној историји. У извештају “World Watch List 2021” напомиње да се број убијених хришћана повећао за 60% у једној години, од чега 90% у Африци.

Конкретно, 2020. године због своје вере убијено је 4.761 хришћана, нападнуто 4.888 цркава или хришћанских зграда, неправедно је ухапшено, притворено или затворено 4.277 хришћана, 1.710 хришћана је отето из вере.

Према истраживањима, пандемија коронавируса додатно отежава ситуацију, искључујући стотине хиљада људи из помоћи у храни и медицинској нези.

Хришћани који се опиру у мањинским земљама, изгубили су сву државну подршку усред КОВИД-19 и губе посао лакше од других верских група. Али сама Црква, мале парохије које опстају у „непријатељским земљама“, суочавају се са многим проблемима. Операције су заустављене, а приход је нула. Због тога су оброци и други добротворни програми ограничени, а хришћанске жене и деца су у још горој ситуацији.

Сведочења указују да су током пандемије повећане отмице због насилног преласка углавном на ислам, а присилни бракови младих девојака у Латинској Америци, које отимају нарко-банде, постали још опаснији за хришћане, јер је пандемија смањила присуство званичних власти које покушавају да одрже ред.

Северна Кореја
20. годину заредом Северна Кореја је на врху листе најопаснијих земаља за Хришћане. Исповедање вере у Христа доноси смртну казну. Они који нису одмах погубљени пребачени су у радне логоре као политички злочинци. Услови у тим логорима су толико нехумани да мало ко преживи. Процењује се да је у Северној Кореји тренутно затворено 50.000-70.000 хришћана.

Авганистан
У Авганистану илегално је бити хришћанин. У основи, они који прихватају хришћанство, имају два избора: или да напусте земљу или ризикују да буду убијени. Ако њихова породица сазна да су крштени хришћани, требало би да сачувају своју „част“ одричући се члана породице или чак да га убију, јер су иначе и сами у опасности. Муслимани који се преобрате и постану хришћани, обично се шаљу у психијатријску болницу, јер се напуштање ислама сматра знаком лудила.

Сомалија
У Сомалији се ислам сматра битним елементом сомалијског идентитета. Вера у Исуса носи смртну казну, како за самог хришћанина, тако и за чланове његове породице. Жене које прихватају хришћанство су у великом ризику од силовања и присилног ступања у брак. А ако хришћанин буде убијен или отет, целу своју породицу оставља незаштићеном на милост и немилост својих прогонитеља.

Либија
У Либији не постоји слобода говора ни верска слобода. Хришћани, пореклом муслимани, суочавају се са насилним притиском својих породица и заједница да се одрекну своје вере. Они – као и страни хришћани – такође су подложни отмицама или убиствима исламистичких бораца и криминалних група. Такође је незаконито за њих да јавно исповедају своју веру. Ако буду ухапшени, прети им година затвора, па чак и мучење.

Пакистан
хришћани у Пакистану суочавају се са екстремним прогонима у свим областима свог живота. Сви хришћани се сматрају грађанима другог реда, инфериорним у односу на муслимане. Углавном су младе девојке у опасности од отмице и силовања и често су присиљене да се удају за много старије муслимане како би прихватиле ислам.

Првих десет допуњавају још Еритреја, Јемен, Иран, Нигерија и Индија.

Наталиа Дандолоу
За Фондацију Пријатељ Божији превела: Тиара Николаиду

Извор: Orthodoxia News Agency

Фото: Фејсбук “Оpen Doors”

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This