Izaberite stranicu

Неспорно је да ће 2020. година у Црној Гори остати упамћена као историјска. Саборност народа на епским литијама које су организоване у циљу одбране православних светиња показала је да је снага у заједништву. Представници Хуманитарне организације Срби за Србе од почетка били су уз народ и Цркву.

Претходна година била је изузетно успјешна за ову организацију и кад је остваривање њених активности у питању. Рекордну помоћ вриједну 58.935 евра добило је чак десет породица, 51 дијете и четири народне кухиње широм Црне Горе.

У току 2020. г.  заслужена пажња посвјећена је сјеверу Црне Горе, па су значајно помогнуте породице Недић из Доње Брезне код Плужина (троје дјеце), Миличић из Бошчиновића код Пљеваља (осморо дјеце), Минић Срђана из Јабланова код Бијелог Поља (петоро дјеце), Минић Младена из Јабланова код Бијелог Поља (троје дјеце), Зејак из Дрндара код Бијелог Поља (четворо дјеце), Малевић из Горње Будимље код Берана (осморо дјеце), Јокић из Велике код Плава (четворо дјеце), Ђуричанин из Брезојевице код Плава (петоро дјеце) и Раденовић из Рудог Поља код Плава (осморо дјеце). Није запостављено ни приморје јер је помоћ стигла до породице Лишчевић из Улциња коју чине самохрана мајка и троје дјеце.

– Свака од ових породица има своју причу, тужнију или ведрију. Ипак, све их спаја огромна љубав према дјеци и мукотрпна борба за опстанак. Да бисмо им олакшали живот, потрудили смо се да им обезбиједимо тракторе, косачице, животиње за узгој, грађевински материјал, покућство и другу разноврсну помоћ – изјавила је Милијана Милојевић, предсједница огранка организације у Црној Гори, који је званично покренут 2015. године.

Породици Минић Срђана купљена је и земља. Минићи су прије три године, непосредно након Божића, доживјели стравичну трагедију када им је изгорјела кућа док су спавали. Успијели су на вријеме да се евакуишу, а све што су спасили из куће биле су гусле и дједова слика.

– Уз помоћ Цркве у Бијелом Пољу, мјесне заједнице, родбине, пријатеља и Хуманитарне организације Срби за Србе, никла је нова прелијепа кућа, а наша организација је ријешила и да им обезбиједи земљу за испашу стоке, што је једини извор њихове егзистенције – истичу из ове организације.

Криза изазвана корона вирусом још једном је оголила ниво сиромаштва, па је помогнут рад и народних кухиња у Бијелом Пољу, Беранама, Подгорици и Цетињу које дјелују под окриљем Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке. Тиме је помоћ организације Срби за Србе дошла до више стотина најугроженијих људи.

– Пред крај године све нас је затекла вијест да се Митрополит Амфилохије упокојио у Господу, па смо се присјетили његове подршке нашем раду, бројних сусрета и поука по Косову и Метохији и Црној Гори, али и обећања које смо му дали прије више од пет година – да ћемо бити много присутнији на овим просторима. Наставићемо да испуњавамо то обећање – истакао је Стефан Јечменица, представник организације и координатор за испоруку помоћи.

Хуманитарна организација Срби за Србе дјелује широм Балкана. У току 2020. године прикупила је 1.422.256 евра донација чиме је помогла укупно 206 породица. За текућу годину у плану је да се за преко 15 породица у Црној Гори обезбиједи помоћ у вриједности од преко 100.000 евра. Организација се захваљује свим добрим људима у Црној Гори и читавом свијету на подршци.

Извор: Хуманитарна организација Срби за Србе 

Pin It on Pinterest

Share This