Select Page

У земљотресу јачине 6,2 степени по Рихтеру, који је јуче, 29. децембра, погодио Хрватску, већу штету су претрпели богослужбено место и парохијски дом у Сиску, у Митрополији загребачко-љубљанској, као и храмови и парохијски домови у Петрињи и у Глини, у Епархији горњо-карловачкој. У поменутим храмовима је до даљњег онемогућен богослужбени живот, а свештеници са породицама су принуђени да се иселе из парохијских домова, известила је Митрополија загребачко-љубљанска.

Обнова капеле Свете Петке је завршена пре само петнаест дана, а јучерашњим земљотресом је уништен кров и доста је страдала унутрашњост храма, рекао је парох сисачки јереј Веселин Ристић. Мања оштећења су претрпјели Саборни храм и црквени објекти у Загребу, као и храм Св. Николаја у Великој Бршљаници.

Епископ горњокарловачки г. Герасим за Радио Републике Српске је казао да се стање још не смирује и да је Петриња разрушена:

„Храмови око Петриње су уништени. Храм у Мајским пољанама је потпуно срушен. Идем да обиђем људе, да им пружим утеху. Организовали смо се да однесемо помоћ у храни, води, ћебадима. Кроз неки дан ћемо знати више како и на који начин да организујемо помоћ преко граница. Војска је на терену и помаже у рашчишћавању. Нека Господ да снаге и милости да ово издржимо и да се све смири да бисмо сабрани у молитви дочекали празник Рождества Христовог“.

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This