Izaberite stranicu

После подметног пожара у Цркви народа у Гетсиманском врту у Јерусалиму, латински јерусалимски патријарх Пјербатиста Пизабала, фрањевачки кустос Свете земље Франћеско Патон и апостолски нунциј надбискуп Леополдо Ђирели одржали су службу у овој  цркви Божијој у подножју Маслинска гора. Патон је у недељу критиковао покушај подметања пожара у цркви као “злосутни чин”. Истовремено, важно је не наглашавати превише злочин, јер је починиоца очигледно занимала „незаслужена пажња“.

Фрањевачки кустос  је нагласио да  безбедносне и правосудне власти треба да сада обезбеде да се слична дела не понове и да се избегава “инструментализација од стране непријатеља мира и саживота између верника различитих религија”. Један 49-годишњак је у петак поставио запаљиву течност у цркви и нанео имовинску штету. Ухапсила га је јерусалимска полиција.

Хришћани морају да реагују на овај инцидент у духу Јеванђеља.  Божја реч их позива да превазиђу све препреке које стоје на путу сусрета са Христом и братског сусрета међу људима, рекао је кустос Патон на служби. Никада се не сме заборавити да је Гетсимански врт место молитве, ту је Господ Христос обично долазио да се моли. Молитва овде доприноси помирењу.

Патон је подсетио на то да је Црква народа добила ово име, јер су је после покоља из Првог светског рата основале оне нације које су ратовале једна с другом. Дом Божји је, дакле, место које подсећа и на трагедију непријатељства и рата и на могућност помирења. Жеља за братством не би требало да буде замагљена поступком појединца. Фрањевац је дословно рекао: „Желимо да се правда и мир пољубе како би се избегло понављање радњи попут покушаја паљења и покретања опасних зачараних кругова насиља“.

У Аману је портпарол јорданског Министарства спољних послова, амбасадор Даифалах ал-Фајез, најоштрије осудио паљевину у „Цркви свих народа“ и позвао израелске власти да поштују своје обавезе према међународном праву када је реч о заштити светих места. Истовремено је подсетио на улогу јорданског краља као „чувара исламских и хришћанских светих места“ у Јерусалиму.

Извор: Катпрес

Pin It on Pinterest

Share This