Izaberite stranicu

Српски пјесник и академик Матија Бећковић рекао је да нема атеистичке поезије иако су се многи трудили да је створе, али је она “отишла заједно са тим временом”.

Бећковић, који је данас напунио 81 годину, истакао је да га радује да Срби поново славе и гласно помињу Светог апостола и јеванђелисту Матеја – црквени празник на који је он рођен, али и друге православне празнике и важне датуме из српске историје за које се није знало и који нису постојали “док је било Републике”.

– Онај слап у Јајцу је однео цео тај један календар и заменио га новим – такозваним Даном Републике, али је и нешто било позитивно у том дану – није се радило тако да сам ја могао да прославим свој рођендан или да одем код своје мајке за тај дан – рекао је Бећковић.

Он је нагласио да нико није вјеровао да ће се традиционалне и православне вриједности икада вратити, а да су они који су славили били жигосани.

Бећковић је, говорећи о свом пјесничком опусу, рекао да је захвалан Господу на свему што му је дао, а и на оном што није.

– Значи да је то наменио неком другом. Значи да му нисам ја једина брига – додао је Бећковић.

Бећковић, који ће као један од најзнаменитијих ученика Ваљевске гимназије, вечерас учествовати на зум-трибини “Ваљевски гимназијалци” поводом 150 година њеног постојања, рекао је да је 23. новембар 1870. године када је та гимназија основана велики дан српске просвјете и културе.

– То је дан када сви постајемо један нараштај и сви смо род и школски другови и браћа по гимназији. У свему је најлепше што ми правимо само простор за будуће нараштаје који ће такође славити овај дан и који су сва наша нада – рекао је Бећковић.

Српски академик каже како вјерује у потенцијал младих људи и да они могу превладати све потешкоће са којим се Србија суочава, те да би био гријех мислити другачије.

Бећковића епидемија вируса корона није спријечила да пише и ствара.

– Напротив, корона нам је дала довољно времена да радимо нешто што нисмо стизали и зашта нисмо проналазили времена, а са дуге стране она је праведна – није оставила неко место где је нема тако се цео свет нашао у истој муци – закључио је Бећковић.

Извор: РТРС

Фото: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This