Izaberite stranicu

Немачка бискупска конференција представља нови радни документ у оквиру иницијативе „Солидарност са прогоњеним и угњетаваним хришћанима у наше време“ – Алепски бискуп Аудо: Сиријцима недостају јасни изгледи за будућност.

Католички бискупи у Немачкој забринути су због садашњег стања хришћана у Сирији и Ираку. „И даље сте изложени многим опасностима и прогонима“, рекао је у Бону бамбершки надбискуп Лудвиг Шик, надлежан за питања стања Цркве у свету.

“Терор Исламске државе (ИС) дестабилизовао је регион драматично и дугорочно. Иако су многи хришћани избегли, хришћанска мањина и даље постоји. Усред етничких, верских и политичких тензија, та мањина је суочена са великим изазовом како да пронађе своје место у Сирији уништеној грађанским ратом и у Ираку карактеристичним упорном нестабилношћу”, рекао је бискуп Шик.

Тамошња Црква и њени верници такође су развили визију будућности Цркве на Блиском истоку. Тако је халдејски католички бискуп из Алепа Антоан Аудо рекао је: “Као и сви Сиријци, и ми смо тренутно погођени великим општим сиромаштвом и немамо јасну перспективу за своју будућност. Поред тога, ми хришћани се и у свакодневном животу осећамо као мањина у земљи, слаби и немоћни кад погледамо даље у  будућност.“

Надбискуп Киркука и Сулејманије (Ирак) Јусиф Томас Миркис нагласио је да су се сви морали заузети око тога “како сарађивати на обнови земље са осталим заједницама”. Миркис се присетио важне улоге хришћана као споне између култура: ” У служби образовног и здравственог система изванредно бисмо се снашли са својим школама, болницама и колима хитне помоћи.”

Извор: Катпрес (с немачког Р.)

 

Pin It on Pinterest

Share This