Izaberite stranicu

Одговор на љубав нашег Архипастира и духовног оца, блаженопочившег Митрополита Амфилохија сабрала је, најприје на његовом гробу у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења, а потом  на Радију ”Светигора“ двојицу људи који су одрастали и духовно узрастали под окриљем Митрополитове љубави: проф. др Микоњу Кнежевића ванредног професора на Филозофском факултету у Косовској Митровици и др Филипа Ивановића професора и извршног директора Центра за хеленске студије у Подгорици.

Др Филип Ивановић упознао је Митрополита Амфилохија као десетогодишњи дјечак.

”Осјетио сам као да се налазим у друштву свог вршњака. Његов поглед, његов осмјех и начин на који смо разговарали су то свједочили. Рекао ми је да прво научим Оче наш и ”пјесмицу“ од десет страна Читанку Светом краљу Јовану Владимиру – сјећа се др Ивановић.

Осврћући се на интелектуални и културни рад Митрополита Амфилохија, др Филип Ивановић каже да је Митрополит дефинитивно био један од ријетких полихистора који је живио у наше вријеме. Био је свестран, широког дијапазона духовних, научних и културних интересовања. Осим што је био доктор теологије био је и добар гуслар. Осим што је говорио пет језика био је пријемчив и за сваку душу са којом се састао од обичног радника, чобанина па до професора Универзитета или академика. Као савременици неких великих људи ријетко кад смо свјесни да су они заиста велики људи. Тек ћемо у периоду који слиједи сазнати пуну и праву истину о величини Митрополита Амфилохија. У овој тузи због његовог упокојења чини ме радосним што се његова величина, која је можда најмање схваћена код нас, простире широко изнад граница и наше земље, и нашег језика и нашег народа. Митрополит Амфилохије био је савремени свети отац давдесетог и двадесет првог вијека а управо је права, истинска, Божанска љубав његова најкарактеристичнија одлика. Та радост љубави којом је он зрачио подсјећа на списе Светог Маскима Исповдједника, Дионисија Ареопагита, Светог Григорија Паламе. Митрополит Амфилохије је успио да у својој личности персонификује праве хришћанске вриједности којима су нас вјековима учили Свети оци од Христа па надаље“- казао је др Филип Ивановић.

Др Ивановић је подсјетио да је на нама да градимо и надограђујемо те чврсте темеље које нам је Митрополит оставио што, истина, неће бити ни лако али ни тешко нити немогуће ако се будемо угледали на њега сјећајући се његовог примјера и љубави.

Цијели разговор послушајте на овом линку:

https://svetigora.com/gosti-u-studiju-prof-dr-mikonja-knezevic-i-dr-filip-ivanovic/

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This