Izaberite stranicu
На родном имању блаженопочившег патријарха српског Павла, у славонском селу Кућанци, у Хрватској, почели су припремни радови за изградњу будућег комплекса који ће садржати реплику његове родне куће, музеј, цркву, амфитеатар и конак.

Нова црква подигнута на имању, биће посвећена патријарху Павлу, а изградња комплекса треба да почне сљедеће године.

Епархија пакрачко-славонска намјерава да у Кућанцима, код Доњег Михољца, опреми музеј посвећен Гојку Стојчевићу, световно име патријарха Павла, који је рођен 1914. године, а преминуо 2009. године.

На имању које се простире на једном хектару багери су крајем октобра почели са радом и порушени су стари помоћни објекти и ограда, а остали су само кућа и бунар, пише “Блиц”.

Парох слатински протојереј Драган Гаћеша рекао је за овај лист да ће постојећа кућа бити претворена у музеј, у који ће бити смјештена патријархова оставштина, а биће саграђена и реплика његове родне куће.

– Направићемо спољни амфитеатар за предавања и концерте, те конак за смјештај посјетилаца, који ће долазити у Кућанце – каже Гаћеша.

Црква Светих апостола Петра и Павла у славонском селу Кућанци, у којој је крштен патријарх Павле, 1991. године је минирана и срушена током посљедњег рата у Хрватској, а обновљена је из темеља прошле године.

Црква је обнављана скоро 10 година, а за освештање је изабран празник Ђурђиц, 16. новембар, дан након што се српски патријарх упокојио 2009. године.

Кућа у којој је рођен више не постоји, али је привредник Милија Костић из Чачка купио то имање и поклонио СПЦ.

На том имању би, уз помоћ старих фотографија, али и сјећања мјештана, требало да буде изграђена идентична кућа као она у којој је живио тада Гојко Стојчевић.

Кућанце су некада већином насељавали Срби, али је данас мјесто скоро пусто.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This