Izaberite stranicu

Изнад свега срдачним речима је кардинал Кох, председник Папског Савета за јединство јришћана, у писму саучешћа упућеном српском Патријарху Иринеју, изразио своје саосјећање и тугу због смрти Митрополита Амфилохија.

Информациона служба Про Ориенте је објавила да је кардинал Кох у писму Патријарху Иринеју нагласио како је Митрополит Амфилохије имао “дубоко разумијевање” за Римокатоличку цркву и био пријатељ многим римокатолицима.

Кардинал Кох је подсјетио на то да је каснији Митрополит Црне Горе прво 1965. дошао у Рим како би студирао на Папском Оријенталном Институту и узео учешћа у завршној фази Другог Ватиканског Концила.

2003. је Митрополит био у официјелној мисији у Риму гдје га је у аудијенцију примио папа Јован Павле други.

Митрополит Амфилохије је потом 2013. представљао СПЦ на инаугурацији папе Франциска, са којим је три дана касније имао “братски сусрет”.

Кардинал Кох се такође радо сјећа последњег личног сусрета са упокојеним Митрополитом за вријеме његове посјете Риму 2016, када се српски православни архијереј поново срео са папом Франциском.

Председник Папског савјета за јединство хришћана је додао:

“Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир који је знао да распозна знаке Божије у људској историји – упркос чињеници да је своју службу вршио у вријеме које је било све само не једноставно.”

Упркос свим мукама, Митрополит Црне Горе је увек био и остао човјек вјере и дијалога, “скроман и весео те свијетли примјер искључиво Богу посвећеног живота.”

Кардинал Кох је Патријарху Иринеју пренио да се молитвено сјећа покојног Митрополита и СПЦ. На порталу Папског савјета је наглашено да је Савјет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом.

Извор: Католичка Новинска Агенција (КАП)

 

Pin It on Pinterest

Share This