Izaberite stranicu

Проф. др Алексиос Панагопулос некадашњи Ректор „Атонијаде” и духовно чадо блаженопочившег Митрополита Амфилохија из Атине је у разговору за Радио „Светигора” казао да је Митрополит у Атини био препознат као дивни пастир.

„Ја сам имао прилику да се упознам са Митрополитом врло рано, значи од 1980. године, кад сам дошао на студије у Београд. Пре тога сам ја њега знао преко моје фамилије, јер  се он, као што је познато, замонашио и рукоположио у Грчкој и ту је служио више година, и студирао наравно и докторирао у Атини. Значи, преко моје фамилије и познатих тих људи имао сам прилику да чујем стално о њему, какав је добар пример био у Грчкој, не као теолог и научник само, него као и пастир, јер је имао парохију у Атини где је служио. Народ је писао посебно о његовој литургији и жељи да са њим на литургији Слави Бога. После, ја сам имао ту прилику у Београду да ми буде професор од прве године студија на богословском факултету”.

Професор је додао да је Митрополит Амфилохије био веома гостољубив човјек и да је то његово гостољубље чинило да се он приликом сваког свог доласка у Црну Гору осјећа као код своје куће.

„Он је увек волео да разговарамо, не само на теолошка питања, него и око практичних проблема у Цркви који се дешавају.
Он мени није био само ментор и професор, био ми је и духовник, и отац, и брат ми је био и пријатељ. Ја сам се са њим осећао као да сам у својој кући. Тако је он то мени помињао. Каже, ти си у Црној Гори наш. Тако сам и ја волео њега”.

Закључујући да смо Митрополитовим одласком изгубили много, он истовремено изражава вјеру и поуздање да смо добили још једног светитеља и заступника пред Господом.

„Мислим да смо ми изгубили: професора, теолога и пастира, али добили смо великог светитеља на небу и то размишљање мени да неку снагу. Значи, да ја њега осетим. Осетим његово присуство у мом животу. Знам да је Митропполит жив међу нама”.

Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This