Izaberite stranicu

Помен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију служен је на Лучиндан у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу. Помен су након одслужене Свете архијерејске литургије служили преосвећена господа Епископи: каракаски и јужноамерички Јован из Руске Заграничне Цркве и буеносаирески и јужно-централно амерички Кирило, уз саслужење свештенства и вјерног народа.

Обраћајући се сабранима, Владика Кирило је казао да је ово литургијско сабрање служено у спомен на велике светитеље Цркве Христове.

”Данас су нас сабрали овдје велики светитељи Цркве – Свети апостол Лука, Свети Петар Цетињски покровитељ Црне Горе, а такође славимо и Петра Другога Ловћенског Тајновидца, Његоша, како ми волимо да га зовемо. Али, томе се придружило по промислу дубљем Божијем и молитва за нашег драгог Митрополита Амфилохија, који нас је изненада и прерано напустио.”

Он је нагласио да је из разговора са многима закључио да је туга осјећање које дијеле сви они који су се макар једном сусрели за блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем.

”Ових дана са ким год да сам разговарао на тему смрти Митрополита Амфилохија тај човјек је говорио са мном са сузама, без обзира колико је пута срео Митрополита можда само једном у животу или га је добро знао, али сви једногласно су били у том тужном осјећању и жалости, тим великим губитком који је доживјела наша Црква. Говорећи о Митрополиту Амфилохију не желим да говорим велике ријечи, пошто неко може да помисли да хвалим самог себе јер сам ја један од духовних чеда Митрополита Амфилохија. Али, ако погледамо објективним очима његово дјело је било сво богоугодно. Он је у Црну Гору дошао кад је Црква била готово пред уништењем у Црној Гори. Био је стари Митрополит Данило са неколико свештеника, било је нешто храмова и манастира, али је много било разрушено, а данас кад је Митрополит отишао, обновљено је више од седамсто храмова и манастира у Митрополији црногорско-приморској. Имамо неколико стотина свештеника и неколико стотина монахиња и монаха, а о вјерујућем народу су најбоље рекле оне литије које смо сви ми овдје видјели, колико је учествовало народа у тим литијама у подршци Цркве у Црној Гори.”

Наводећи стихове из Светог Писма који кажу да се по плодовима дрво познаје, владика Кирило је казао да се по дјелима Митрополита Амфилохија може видјети да је то био човјек светога живота.

”Морамо закључити да је то био један Божији човјек, један човјек светога живота, а то нам потврђује и наш покровитељ Црне Горе, Свети Петар Цетињски који га је узео к себи баш уочи његовога празника.”

Владика је додао да је Митрополит био човјек васељене и да има символике и у томе што је пострадао управо од глобалне пандемије.

”Један мудри човјек је рекао да је имао моћ да гдје год је дошао и што је год рекао то се и остварило. Други мудар човјек са којим сам такође разговарао ми је рекао, он је могао да се сачува, он је могао да се затвори у неку просторију и да продужи свој живот, али он није био то, он је био сав жртва за Бога и за ближњега и зато је пострадао у овој пандемији. Ја ћу рећи и то да је он управо због тога и пострадао, односно због глобалне пандемије, због свјетске пандемије, због тога што је био васељенски човјек није био само човјек Црне Горе. То говори и ово наше овдје сабрање, а ових молитвених скупова има вјерујте ми има у читавом православном и у читавом хришћанском свијету.”

Саучешће у болу Владици Кирилу, свештенству и вјерном народу изразио је Епископ каракаски и јужноамерички господин Јован, присјетивши се свога пријатељства с Митрополитом и његовог црквеног дјела, како у Црној Гори, тако и у Јужној Америци, гдје је утемељио епархију СПЦ за тај дио свијета. Нагласио је и да је био велики пријатељ Руске Цркве и свих православних.

Светој служби Божијој присуствовала је и амбасадорка Србије у Аргентини госпођа Јела Баћовић.

Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This