Izaberite stranicu

Папски Савет 

Изнад свега срдачним речима је кардинал Кох, председник Папског Савета за јединство хришћана, у писму саучешћа упућеном српском Патријарху Иринеју, изразио своје саосјећање и тугу због смрти Митрополита Амфилохија.

Информациона служба Про Ориенте је објавила да је кардинал Кох у писму Патријарху Иринеју нагласио како је Митрополит Амфилохије имао “дубоко разумијевање” за Римокатоличку цркву и био пријатељ многим римокатолицима.

Кардинал Кох је подсјетио на то да је каснији Митрополит Црне Горе прво 1965. дошао у Рим како би студирао на Папском Оријенталном Институту и узео учешћа у завршној фази Другог Ватиканског Концила.

Митрополит је 2003. године био у официјелној мисији у Риму, гдје га је у аудијенцију примио папа Јован Павле други.

Митрополит Амфилохије је потом 2013. представљао СПЦ на инаугурацији папе Франциска, са којим је три дана касније имао “братски сусрет”.

Кардинал Кох се такође радо сјећа последњег личног сусрета са упокојеним Митрополитом за вријеме његове посјете Риму 2016, када се српски православни архијереј поново срео са папом Франциском.

Председник Папског савјета за јединство хришћана је додао: “Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир који је знао да распозна знаке Божије у људској историји – упркос чињеници да је своју службу вршио у вријеме које је било све само не једноставно.”

Упркос свим мукама, Митрополит Црне Горе је увек био и остао човјек вјере и дијалога, “скроман и весео те свијетли примјер искључиво Богу посвећеног живота.”

Кардинал Кох је Патријарху Иринеју пренио да се молитвено сјећа покојног Митрополита и СПЦ. На порталу Папског савјета је наглашено да је Савјет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом.

Извор: Католичка Новинска Агенција (КАП)

Рок Ђонлешај, надбискуп барски:

Митрополији црногорско-приморској

Манастир Цетиње

Писмо саучешћа поводом упокојења у Господу Високопреосвештеног Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија

Епископима,свештенству и свим вјерницима Митрополије црногорско-приморске упућујем најсрдачније саучешће поводом упокојења мог драгог брата у епископату господина Амфилохија.Радо се сјећам наших сусрета,његових посјета,посебно лијепих ријечи које је изговорио поводом посвете Катедрале св.Петра у Бару,када је позвао све да вјерују у Исуса Криста,да полажу наду у њега и да живе у љубави и слози.Иста та вјера у Криста нам даје наду да га је Бог примио у његово Царство и подарио му вјечни живот.

Монс. Рок Ђонлешај

Надбискуп барски

 

Бискуп Петар Палић: 

 

Бискуп мостарско-дувањски и Апостолски управитељ требињско-мркански

Мостар 31.10.2020

 

Високопреосвећени господин

Јоаникије

Епископ будимљанско-никшићки

Администратор митрополије Црногорско-приморске

 

Високопреосвећени господине Јоаникије!

Упућујем Вам искрене изразе сућути у поводу смрти архиепископа цетињскога,митрополита црногорско-приморскога,зетско-брдскога и скендеријскога и егзарха пећкога трона,преосвећенога Амфилохија Радовића.

Митрополит Амфилохије за свога је живота и дјеловања, као пастир Цркве, оставио снажан траг у односима наших двију сестринских Цркава,Католичке и Православне.Посебно су ти односи били његовани између мога предшасника на бискупској служби у Херцеговини,бискупа Ратка Перића,и покојног митрополита Амфилохија.Тијеком тих сусрета,а и заједничких активности,покојни је Митрополит увијек остављао дојам своје срдачне отворености,сусретљивости,искрене преданости и разумијевања за актуелне теме и проблеме.У сусрету с њим осјећала се особита братска близина.

У овој се пригоди желим присјетити и њихових братских посјета,како на Цетињу,гдје је бискуп Ратко 2009. године одржао предавање те се сусрео с питомцима и професорима Богословије Св. Петар Цетињски,као и узвратни братски посјет Митрополита Мостару,2011. године,када је одржао предавање студентима Теолошког института и посјетио централне,а посебно каритативне установе наше бискупије.Спомена је вриједан и Митрополитов рад у Мјешовитој комисији Српске Православне Цркве и Хрватске Бискупске Конференције,под водством Свете Столице, с обзиром на канонизацију блаженог кардинала Алојза Степинца,мученика.

Сваки започети дијалог с покојним Митрополитом пружао је наду у бољу будућност и свјетлије дане у католичко-православним односима,а у пригодним се честиткама редовито дијелила заједничка радост отајстава наших великих светковина,Божића и Ускрса.

Господину Богу упућујемо своје молитве да к свијетлу свога Лица приведе душу митрополита Амфилохија,а вјерном православном народу у његовој Архиепископији дарује утјех.

С изразима поштовања поздрављам Вас у заједничком Спаситељу Кристу Господину!

 

Петар Палић

Мостарско-дувањски бискуп

Апостолски управитељ Требињско-мркански

Његова Екселенција надбискуп монсињор Луиђи Пецуто, апостолски нунције у Сарајеву

МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО ПРИМОРСКОЈ, ЦЕТИЊЕ

Апостолска надбискупија Црне Горе са пребивалиштем у Сарајеву, примила је тужну вијест о упокојењу његовог блаженства Митрополита Амфилохија Радовића, Митрополита црногогорско-приморског, и  изражава молитвено саучешће, читавом православном свијету, свештенству, монаштву и свом вјерном народу, саосјећавши духовну блискост са вама, у овом тренутку туге, а исто вријеме се надамо и молимо, преподобном, милостивом Господу да подари нашем Митрополиту, вјечни живот, какав је и залужио.

Сарајево, 30. октобар

Луиђи Пецуто,

апостолски нунције

 

Апостолски нунције (3)

 

 

Београдски мултирелигијски и интеркултурни центар

МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМOРСКОЈ ЦЕТИЊЕ

Са великом тугом примили смо вијест о упокојењу митрополита Амфилохија. Митрополит Амфилохије био је свјетило вјере, велики просветитељ и обновитељ црквеног и духовног живота и духовни отац вјерном народу Црне Горе, са којим је у најтежим временима дијелио добро и зло. У име Београдског мултирелигијског и интеркултурног центра и у своје име, упућујем Вам изразе најдубљег саучешћа. Вјечан спомен и Царство Небеско!

На Св. Апостола Луку

и Св. Петра Цетињског 2020. год.

                                                                                                         фра Марко Оршолић 

Проповједник хришћанске Адветистичке цркве:

Поштовани,

Примите изразе најискренијег саучешћа због смрти Митрополита црногорско-приморског, господина Амфилохија.

Иако кроз једнога смрт уђе у све,сигурна је ријеч Христова,да онај који га истински вјерује ,,Ако и умреживјеће,, Нека ова велика истина Светога Писма буде сигуран ослонац и свима вама који остајете иза Господина Амфилохија,којима је Господ повјерио да водите народ ка великом дану господњем,када смрти неће бити више.

С поштовањем,

Проповједник хришћанске Адветистичке цркве  Игор Боснић

Апостолски управитељ которски

 

 

Диогенис Д. Валаванидис, предсједник Центра за заштиту хришћанског идентитета

Ваша Светости,

Дубоко нас је потресла и ожалостила вест да се преосвећени митрополит Црногорско-приморски Амфилохије упокојио у Господу. Свима нама који смо га познавали као великог теолога и визионара, остаће заувек у наших срцима, мислима и сећању. Ваша светости, молимо Вас, као и свештенство и монаштво Црногорско-приморске митрополије СПЦ, да примите изразе нашег најдубљег саучешћа.

 Руски Високи Приорат

Ред Светог Јована Јерусалимског

Париз, 31. октобар 2020.

Конференција европских цркава

Патријаху Иринеју, Архиепископу Пећком, митрополиту Београдско- Карловачком

Ваше Преосвештенство,

Са Тугом смо примили вијест о упокојењу Митрополита црногорско-приморског,Амфилохија Радовића.

Његово Преосвештенство је био укључен у борбу за људска права конверенције Европских цркава, наручито о спорном закону словоде вјероисповјести. Борио се да исправи све неспорне чланове у њему. Био је и домаћим нашој конференцији у Подгорици 2019. Захвални смо много  за његов допринос, и сада  стаје у свима нашим мислима и молитвама.

Изјављујемо саучешће цијелом православном свијету, наручито његовој епархији, и захваљујемо се Богу на његовом дугом и монашком животу. Да му Бог душу прости, у њедрима Абрахама и постави га међу своје светитеље.

 

                                                                                                   Др. Јорг Сков Соренсен

                                                                                                   Генерални секретар

Конференција европских цркава (1)

 

Велики приор

Са тугом смо од нашег београдског приора, Његове екселенције Мирослава Родића, сазнали за одлазак у вјечна небеса монсињора Амфилохија, нашег драгог почасног црквеног великодостојника.

Задовољством нас испуњавала његова доброта према нама, његово самопоуздање и његов племенит поглед на ствари изнад и испод.

Пристао је да носи крст нашег реда. Био је вјерни чувар наших моштију.

И нама ће, као и свима, недостајати висина његовог мудрог савјета.

Даме и витезови, сви наши пријатељи, сви ћемо се молити ове недјеље у 12 сати, трећег дана од његовог упокојења.

Молићемо се за покој његове душе и за остварење његовог идеала духовности.

Нека га Господ прими у Своју Свету гарду,

С поштовањем према свима,

 Мишел Горчаков

Велики приор

С руског: М. Живковић

 

Врхови рабин Црне Горе:

Примите изразе мог искреног саучешћа поводом смрти Архиепископа Цетињског,Митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића. Саучествујем у жалости свих вјерника српско православне цркве којима је Архиепископ Амфилохије био духовни учитељ и вјерски вођа.Ово је велики губитак за све.

Врхови рабин Црне Горе

АРИ ЕДЕЛКОПФ

 

Јеврејска заједница Црне Горе:

Поштовани,

Поводом  упокојења Високопреосвећеног  Архиепископа цетињског Митрополита г.Амфилохија, у име Јеврејске заједнице Црне Горе и своја лична имена упућујемо најдубље саучешће свим архијерејима,свештенству,монаштву и вјерном православном народу Митрополије црногорско-приморске,као и поштоваоцима покојног Митрополита.

Одлазак блаженопочившег Митрополита на други свијет представља велики губитак за Митрополију црногорско-приморску,Српску православну цркву и све њене вјернике,као и за православни и хришћански свијет.

Зато нека Бог пружи утјеху и заштиту свим ожалошћенима,а његовој души подари вјечни мир.

Нина Офнер Бокан             Марек Лоринц,            Рабин Луциано Моше Прелевић

Предсједница ЈЗЦГ        Почасни потпредсједник     Врховни рабин Црне Горе

                                              ЈЗЦГ

 

Муфтија Мустафа Јусуфспахић: Богу припадамо и Њему се враћамо

Београдски Муфтија Мустафа Јусуфспахић је упутио ријечи искреног саучешћа поводом упокојења блаженопочившег Митрополита Амфилохија. Он је на свом фејсбук налогу написао:

Када су хулигани палили нашу џамију и када је фалило паметних и мудрих глава, тада је поштовани и храбри Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, стао испред разуздане масе бранећи добро од зла у свима нама.

Богу припадамо и Њему се враћамо. Искрено саучешће Патријарху и Митрополији црногорако-приморској, епископима, монасима и свом свештенству, као и свим припадницима Православне Цркве.

 

 

Мешикат исламске заједнице у Републици Црној Гори:

 

Митрополија црногорско-приморска

Епископски Савјет

Цетиње

Поштовани епископи,

Вама,свештенству и свим припадницима ваше Цркве изражавам саучешће поводом смрти високопреосвештеног митрополита Амфилохија.

Молим Узвишеног Бога да Митрополита обаспе милошћу а вама подари снаге и мудрости да овај губитак пребродите за добробит православних вјерника и свих грађана Црне Горе.

 

Мешикат исламске заједнице у Републици Црној Гори

Реис Рифат Фејзић

Таизе заједница 

Décès de Monseigneur Amphiloque

Cher Monseigneur Joanikije,

la nouvelle du décès de Monseigneur Amphiloque, Métropolite du Monténégro, nous touche à Taizé. Nos frères l’ont rencontré en Serbie il y a bien des années, lorsqu’il était archimandrite et professeur. En 1982, il a visité notre monastère en Bourgogne. Plus tard, il a chaleureusement accueilli un de nos frères à Cetinje. En 2013, l’année jubilaire de l’Edit de Milan, il m’a invité à venir au Monténégro avec quelques frères et des jeunes chrétiens de divers pays – malheureusement les circonstances n’ont pas permis cette rencontre. Ce printemps encore, un de nos frères de Taizé devait rendre visite à l’Eglise au Monténégro, mais la pandémie a rendu ce voyage impossible.

Le Métropolite s’est donné sans compter comme bon berger pour le troupeau qui lui a été confié. Il s’est endormi dans le Seigneur qu’il a aimé de tout son coeur. Que Dieu lui accorde le repos dans la lumière sans déclin, avec tous ceux qui contemplent son Visage.

Soyez assuré de mon affection fraternelle

Alois


Communauté de Taizé
Secrétariat
F-71250 Taizé

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This