Izaberite stranicu

Нека Васкрсли Господ упокоји душу нашег доброг Владике, а нама, као утјеха и охрабрење, нека буде сазнање да смо добили новог молитвеника и заступника пред Богом, поручио је парох которски, протојереј Немања Кривокапић на литургији у Цркви Светог Петра Цетињског на Прчању, гдје је данас служен и помен поводом упокојења Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

“На данашњи свијетли дан, на велики празник, када наша Црква прославља два велика светитеља и просветитеља Васељене, Светог апостола Луку и Светог Петра Цетињског, наша Митрополија у тузи и болу испраћа и опрашта се од свога архипастира, учитеља и оца, Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија. Данас када прослављамо Светог апостола и јеванђелисту Луку, који је пронио ријеч Божију до краја Васељене, опраштамо се од истинског апостола нашега доба, архијереја, који је ту Божанску ријеч, коју нам је Христос оставио, а апостоли пренијели кроз Свето јеванђеље, пронио кроз сваки корак наше земље. Неуморни молитвеник, човјек богослужења, молитве и литургије, није пропуштао прилику да протумачи Божанске ријечи из Светих јеванђеља писане руком Светога Луке и тако у народу упали искру вјере Христове”, поручио је о. Кривокапић.

На данашњи дан, наставио је даље, када прослављамо и великог архијереја Црне Горе, Светог Петра Цетињског чудотворца, испраћамо архијереја наше земље, наших дана, Митрополита црногорско – приморског Амфилохија.

“Свети Петар Цетињски је у она тешка времена успио да одржи јеванђеоску ријеч, како се не би угасила она жижа, она искра Цркве Божије”, казао је о. Кривокапић, истакавши да се Митрополит Амфилохије, као непрестани прегалац и визионар и изнад свега архипастир, трудио да ријеч Божију усади народу у срце.

Високи теолог, а опет народни човјек, је за свакога имао времена.

“Да поразговара, да саслуша и као такав се доказао ка достојни наследник Св. Петра Цетињског Чудотоворца којег данас прослављамо, али и Петра Другог Петровића Његоша, Ловћенског Тајновидца, који се такође на данашњи дан упокојио”, рекао је о. Кривокапић.

Он се осврнуо на период доласка Митрополита Амфилохија у Црну Гору.

“Ваљало је тада обновити све оно свето што су комунисти претходно настојали да униште у овој земљи, не би ли угасили искру Цркве. Требало је то све повратити, обновити… Он, као неуморни прегалац, свакодневно је настојао да обнови запуштено, тако да данас заиста можемо видјети плодове његовог рада. И у ова данашња, такође тешка времена, када су наследници уништитеља покушали да задају коначни ударац Цркви, Митрополит је водио исту ту Цркву, одлучно храбрећи народ на путу до коначне побједе, којој смо свједоци”, казао је о. Кривокапић.

Подсјетио је да нас тачно пола године, од када нас је напустио отац  Момо, стуб Православне цркве у Боки Которској, напушта стуб Цркве у Црној Гори.

“Зашто је свемудри Господ учинио да њих двојица не уживају плодове побједе наше Цркве, то само Он зна и нама ће то остати непознаница. Али оно што сигурно знамо је да ће добри Бог, који нам их је дао такве и даље бринути о нама”, поручио је о. Немања Кривокапић.

Pin It on Pinterest

Share This