Izaberite stranicu

Протојереј Ненад Калем је на данашњој Светој литургији у Цркви Светог Луке у которском Старом граду казао да је блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије био духовни горостас чију ћемо величину тек спознати.

“Ми смо драга браћо и сестре имали благослов и част да живимо у периоду блаженопочившег нашег митрополита Амфилохија, чија се душа јуче преселила у рајска насеља. Нашу епархију оставио је удовом, а ми ћемо тек да спознајемо његов рад и дјело и колика је то била духовна величина, колики је то био духовни горостас”, казао је о. Калем.

Он је подсјетио на преко 300 обновљених цркава, три народне кухиње , преко 150 нових свештеника, као и на богат Митрополитов списатељски рад, “што говори да је био раван апостолима, раван Св. Луки и Св. Петру Цетињском на чији је трон дошао”.

Казао је и да је био пун љубави, да би увијек све саслушао и пун стрпљења и мудрости, лијепо савјетовао.

“Све врлине које смо навели за апостоле и његове претходнике, он је наслиједио и упражњавао. Нека би Господ његову душу упокојио, а Свети лука и Св. Петар Цетињски подарили снаге да се помолимо за његову души И наставимо тај  његов пут-пут Христов, пут христоносаца, светосаваца и пит православља”, поручио је о. Калем.

Говорећи о Светом Луки казао је да је био благовјесник Божије ријечи.

“Знамо да је Св. Лука био један од образованијих апостола. Написо је Свето јеванђеље, Дјела апостолска, а био је и веома даровит, тако да је био и љекар и сликар. По светом предању насликао је прву икону Пресвете мајке Богородице и Исуса Христа, тако да се сматра зачетником иконописања и сликарства у Цркви”, казао је о. Калем.

Подсјетио је на његова мисионарска путовања са апостолом Павлом.

“Тамо гдје би прикупили довољно вјерника, крштавали су и рукополагали еписцопе, а они свештенике. Ова апостолска нит траје до данас и зове се апостолско прејемство и благодат је изворна од Исуса Христа коју је наслиједила Православна црква. Данас прослављамо и угодника Божијег Светог Петра Цетињског чудотоворца рођеног 1749. године на Његушима. Као веома млад дјечак отишао је у Цетињски манастир гдје се и замонашио и оредијелио свој живот. Био је строг према себи и благ према другима. Мирио је браћу учећи их вјери православној”, казао је о. Калем.

Свету литургију уз о. Калема служили су протојереј-ставрофор Миленко Јекић и ђакон Михајло Лазаревић.

Pin It on Pinterest

Share This