Izaberite stranicu

Књижевник Новица Ђурић, лауреат овогодишње награде која носи име трагично страдалог српског пјесника са Косова и Метохије, Лазара Вучковића, која му је уручена 21. октобра на Пјесничким сусретима у Дому културе Грачаница, казао је за Радио Светигору да свако признање које долази са Косова за њега има посебан значај.

“Сви ми који пишемо, пишемо како би се вратили на Косово“, додаје Ђурић, који је отишао на Косово да прими ово признање у друштву своје ћерке Милице, одакле су се обоје вратили обогаћени духовном благодаћу Свете српске земље и косовских светиња.

Ово угледно признање додјељује часопис за књижевност и културу “Стремљења” са КиМ за најбоље стихове објављене у овом часопису између два пјесничка сусрета “Лазар Вучковић” које организује Установа за новинско-издавачку дјелатност “Панорама”. Награда “Лазар Вучковић” додјељује се од 1970. године.

Предсједник Удружења књижевника Црне Горе представио је слушаоцима Радио Светигоре и три своја дјела, која су свјетлост дана угледала у току године која је за нама. То су антологија и зборник “Завештање писма и језика“, у коме је сабрао све писце од Немање до Ранка Јововића са освјеженим новим дјелима писаца и једним новим читањем ових аутора. Ту су и есеји ,,У тебе се уздам“, као и дјело ,,Душа пред храмом“ у издању ИИУ “Светигора“ за коју је предговор написао Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

“То је књига о нашим светињама и свједочанство једног времена. А шта друго да човјек принесе пред храм осим душе? Е, ово је мој прилог нашој Цркви.”

https://svetigora.com/novica-djuric

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This