Izaberite stranicu

Током конзервацијских радова на археолошком налазишту Црквина у Завали испод једног од стећака откривена је јединствена рељефна плоча олтарне преграде из тролисне цркве која свједочи времену предроманике, пренио је портал “Наша Херцеговина”.

Једина је то таква грађевина у Босни и Херцеговини, а археологиња Сњежана Васиљ из Мостара, која је предводила истраживање на овом подручју, за Klix.ba каже како је ово велико откриће јер је плоча пронађена у самој цркви, која је откривена током њезиног истраживања на том подручју.

Тиме је, како објашњава, уједно откривено да дијелови олтарних плоча с преградама који су пронађени у 19. стољећу припадају управо цркви коју је она открила, што се прије није могло знати.

“Ја сам имала срећу и у сриједу (21.10. 2020.) смо нашли једну плочу с рељефом олтарне преграде која асоцира управо на вријеме најстарије цркве из доба предроманике. Плакала сам од среће кад сам угледала прочеље плоче са сасвим другачијим радовима. Ово је за мене круна истраживачког рада након што сам отворила 42 гробнице и прегледала бројне костурнице, што није био лак посао”, каже мостарска археологиња за Klix.ba.

Истиче како је пронађена плоча богато украшена и јако квалитетно урађена, те је као таква јединствена и непроцјењива. Овдје се, како појашњава, по први пут поред рељефних јављају и украси са симболима који су везани за кршћанство, а у овом случају је, како појашњава, то птица која испред себе има грозд грожђа или калеж.

“Сви фрагменти плоча који су прије нађени негдје наоколо, нису били у контексту цркве коју смо открили, а ово је први пут да је тај фрагмент нађен у цркви”, истиче Васиљ.

Говорећи о веома значајном проналаску у грађевини која датира од 9. стољећа и која је се веже с већ откривеном каменом пластиком, подсјећа да се таква плоча са симболом птице, откривена у пријашњим истраживањима, састављена из комада налази у музеју у Требињу, али да њезин проналазак није био у контексту цркве коју је она открила како једину такву грађевину у БиХ.

Откривање јединствене цркве у БиХ, како наглашава Васиљ, свједочи да су на мјесту богатог археолошког налазишта биле три цркве из три различита временска периода, а не једна како се на почетку мислило, те свједочи континуитету кршћанства на том подручју.

Ово подручје је 2016. године проглашено националним спомеником Босне и Херцеговине, а занимање научника и јавности за овај локалитет траје још од давне 1890., када је Христифор Михајловић, тада игуман Манастира у Завали, скренуо пажњу на занимљиву камену пластику црквенога намјештаја с богатим рељефима разноврсних апстрактних и фигуралних мотива предроманичке и романичке провенијенције који се директно вежу за Цркву Св. Петра. Локалитет није престао привлачити пажњу ни након археолошких истраживања 1957.

Извор и фото: Наша Херцеговина

Pin It on Pinterest

Share This