Izaberite stranicu

Дана 17. септембра 2020. у Москви је одржан Десети конкурс патриотске пјесме и поезије „Србија у мом срцу“. Руски ученици говорили су стихове српских пјесника и народне српске поезије. Рецитације српске дјеце чуле су преко видео-снимака. Ове године први пут је отворен и конкурс литерарних радова.

Конкурс се према традицији одржава уз покровитељство Амбасаде Републике Србије у РФ и Савеза писаца Русије. Овогодишњи јубиларни конкурс био је посвећен сјећању на слависту и преводиоца Иљу Числова, који је као предсједник Друштва Руско-српског пријатељства био главни покретач и организатор сада већ традициионалног конкурса. Иља Михаилович, научник академског нивоа, преносио је своја знања о српском народу дјеци у школама у којима је предавао.

Учесницима програма обратили су се представници Амбасаде Србије министар савјетник Славољуб Церић и први савјетник Иванка Стаменковић, а у име Савеза писаца Русије пјесник, преводилац Валериј Латињин. Ове године стигли су благослови Његовог високопреосвештенства митрополита црнгогорско-приморског господина Амфилохија, које је пренијела наша студенткиња у Москви Мила Церовић.

Учесници конкурса на поклон су добили књигу која је обављена поводом јубиларног десетог конкурса. Осим програмског текста И.М. Числова «Мали народ – невјероватна појава», у књигу су ушли текестови о српској епици, духовној и патриотској поезији.

Извор: ruskline.ru/news

Превод: М. Живковић

Pin It on Pinterest

Share This