Izaberite stranicu

Ученици Богословије Светих Ћирила и Методија из Призрена били су у недељу, 20. септембра 2020. године, гости Епархије бачке.  

Његово преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј молитвено је присуствовао Литургији у Светогеоргијевском храму у Новом Саду, у недељу 15. по Педесетници, 7/20. септембра. Литургију је служио протојереј Бране Миловац, уредник Информативне службе Епархије бачке, а саслуживали су свештеници Саборног храма и новосадски ђакони.

Беседећи по прочитаном јеванђелском одељку, протојереј Бране Миловац је благословио све ђаке који ходе путем знања и пожелео им успешан почетак нове школске године.

– И за усвајање знања потребна је љубав да се роди, љубав према знању. Љубав је све оно што нас испуњава, све оно што нас води ка вечноме животу. Љубав нас спасава! Љубав је Васкрсли Господ наш, који је подарио вечни живот свима онима који верују и ходе ка Царству небеском.  Посебно поздрављам наше драге госте, богослове из Призрена, који су допринели благољепију Свете литургије. Они су јунаци и сведоци јасне и чврсте љубави. Бити данас на Косову и Метохији нема другог интереса сем љубави према својој земљи, према роду, према светињи и према Богу, нагласио је прота Бране Миловац.

Молепствије о почетку школског рада служено је у току Свете литургије, а присуствовали су ученици новосадских основних и средњих школа, вероучитељи, катихете и остали просветни радници хришћани, као и родитељи. После отпуста Литургије, Епископ бачки г. Иринеј је зажелео деци и младима благословен и срећан почетак школске године, а посебно благословен и успешан почетак веронаучне школске године.

У просторијама Црквене општине новосадске уприличен је пријем за ученике Богословије Светих Ћирила и Методија. Владика је уручио призренским богословима пригодне дарове и захвалио им је на љубави и труду на очувању српске културне баштине страдалног Косова и Метохије.

Ученици Призренске богословије, на дан прославе Патрона Епархије бачке (19. септембра), у Српском народном позоришту представили су музички компакт-диск „Песме из Старе Србије”.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This