Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије синоћ је испред манастира Ђурђеви ступови у Беранама позвао све у Црној Гори да изађу на изборе и гласају за оне који су показали да су против овог безакоња које власт назива законом о слободи вјере. Казао је да је ова власт заслужила да се смијени и да та борба није лака, али је часна. Истакао је да се свака власт и држава која је гонила Цркву распала и као примјер навео моћни СССР.

“И Црна Гора ако мисли да опстане, треба да омогући једнака права и слободе. А ми не тражимо ништа више него да будемо равноправни у својој држави са осталим вјерама. Ми се морамо изборити да будемо слободан народ и слободна вјера у слободној држави.”

Владика Јоникије је казао да је излазак на изборе моралан и узвишен чин борбе против зла и да је дужност да смијенимо оне који угрожавају слободу вјере и газе по основним правима и људским душама:

“Драга браћо и сестре, ја вас молим да будете мирни, сталожени, одлучни и сложни и да изађимо сви на изборе. Не треба ја вас да учим за кога да гласате, али гласајте свакако за оне који су показали да су одлучно и истрајно против овог безакоња које власт лажно назива законом о слободи вјере. Једино на такав начин можемо се изборити за своја права. А како год било, нећемо одустати од наших права и борбе за слободу вјере и за правно уређење државе Црне Горе”,  нагласио је владика Јоаникије

Подсјетио је да су прије више годину дана “власти Црне Горе биле ријешиле да нас нема, да нас збришу са лица земље”.

“Али ево, хвала Богу, нас има све више. Предвидјели су да нас гоне као реметилачки фактор који угрожава Црну Гору. А видимо да они својим радом и својим поступцима и злим намјерама угрожавају саме темеље Црне Горе на којој је она сазидана. Приковали су нас на крст, али тај крст је Христов крст и Христова голгота. Тај крст је постао крст славе Божије и понос и част Црне Горе. Данас Црна Гора преко ваших лица сија цијелом православљу.”

Поручио је да се цио свијет диви борби за слободу вјере и за одбрану светиња која ће, како је казао, уродити плодовима љубави и братске слоге у Црној Гори:

“Ево већ осам мјесеци откако је наш већински народ у Црној Гори православне вјере на улици јер га је власт изопштила, али многи који гледају вас како се сабирате и како чините велики и свети сабор око наших светиња, жељели би да буду са вама и јесу са вама  Цио српски народ гледа у вас, али и други православни народи се вама диве, и само треба истрајати у овој борби. Ова се борба не води оружјем, већ истином, вјером, правдом, чистом савјешћу и слободом. И ова борба ће, даће Бог,  уродити плодовима љубави доброте и братске слоге у Црној Гори.”

Преосвећни Епископ Јоаникије је казао да се новом безакоњу које власт најављује, треба супроставити само љубављу и миром.

“Знамо да вас највише брине то што су ови који су учинили ово безакоње звано Закон о слободи вјероисповјести, спремни на свако друго безакоње. И ових дана већ то најављују. Али ваша одлучност и ваша спремност да се борите мирним начином, носећи свој крст и љубећи своју браћу и оне који другачије мисле, је непобједива”, казао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и закључио да нема ништа часније него се борити за слободу, а посебно за слободу вјере.

Он је, честитајући наступајући празник Успенија Пресвете Богородице, пожелио да Пресвета Богородица буде са цијелим нашим народом и да излије богату милост на њихове домове и породице. Још једном је захвалио свима на љубави коју показују према својој светој Цркви, на жртви коју приносе Богу.

„Нека вас зато изобилно Господ награди молитвама Пресвете Богородице и Светог великомученика и побједоносца Георгија, који нека вам буду на помоћи. Још једном, сви заједно, слободно и одлучно на изборе, да чувамо мир и да добијемо правду, да се међу нама зацари љубав, правда и поштење“, закључио је Преосвећени Епископ Јоаникије, захваливши се сабраном народу на великој љубави и одлучности да брани светиње.

Васојевићи су и синоћ, као и претходних вечери, самоорганизовано у протестној шетњи ишли од храма Преображења Господњег у центру града до манастира Ђурђеви Ступови. Скуп су предводили најмлађи, носећи иконе и крстове, пјевајући духовне пјесме и пјесме, које су се родиле из срца и главе цијелог народа, узносећи сви заједно једним устима завјетни поздрав: Не дамо светиње!

 

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This