Izaberite stranicu

Црква Ал Тахира у Каракошу била је опљачкана под терористичким милицијама и коришћена као стрелиште

Шест година после пљачке терористичке групе Исламска држава (ИСИС), хришћани у Нинивској долини обнављају цркве и вртиће. Међу њима је и црква Ал Тахира у Каракошу, како је у среду у Минхену саопштила католичка организација за помоћ „Црква у невољи“. Око 120.000 хришћана са Нинивске долине морало је да побегне преко ноћи у августу 2014. године. Већина њих била се населила у и око Ербилу, највећег града провинције. Након што су ирачке снаге и њихови савезници поново ослободили регион у јесен 2016. године, хиљаде хришћана успело је да се врати. Према саопштењу, око половина од некад преко 11.000 хришћанских породица вратило се у Каракош.

Према речима сиријског католичког свештеника Амара Јако-а, терористи ИСИС-а у Каракошу користили су распеће у дворишту цркве као мету. Спаљивали су богослужбене књиге и рукописе. „У цркви је постојао крст направљен од чистог сребра, који је садржао честицу Христовог крста. Терористи су га вероватно украли. Вредна представа Дјеве Марије је спаљена“, рекао је свештеник. Оно што терористи не би уништили, било је жртва ракетних напада и олуја. „Обнова је такође битна, јер сиријска католичка заједница у цркви Ал-Тахира прима великодостојнике и делегације који посећују регион“, нагласио је Јако. Међутим, корона вирус је додатно одгодио грађевинске радове. Стога се ове године на годишњицу расељавања не планирају никакви већи комеморативни скупови.

Многи хришћани су се плашили повратка ИСИС-а, осећали су се узнемиреним од муслиманских милиција или заборављеним од стране политичара, рекао је свештеник. Али се нису дали застрашити. „Надамо се да ћемо црквене предмете моћи изложити у посебној просторији – али и графите на зиду која је ИСИС иза себе оставио. Свет би требало да види шта је тероризам учинио свима нама.“

Извор: kathpress.at (с немачког Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This