Izaberite stranicu

Египат оплакује смрт доктора познатог као “доктор сиромашних”. Др Мохамед Машали је преминуо у 76. години а постао је познат јер је током каријере лечио становништво сиромашних села у близини Танте, места у коме је живео. Медицину је завршио 1967. године као један од најбољих у својој класи . Био је специјалиста за ендемске болести, бихарзију и цревне паразите, болести које углавном погађају сиромашне. Прича се да је пацијентима наплаћивао 10 египатских фунти (0.62$) за контролу, за разлику од других лекара који су за то тражили 40 фунти. Стотине пацијентаа је свакога дана чекало испред његове клинике, па је радио од 9 до 7, како би стигао сваког да прегледа.
Дешавало се и да се одрекне накнаде и пацијентима сам купи лекове. Када су га у једном интервјуу упитали зашто наплаћује само 10 фунти, одговорио је: „Зато што су људи сиромашни, а ја сам у сиромаштву одрастао. Пре него што је умро, мој отац ми је рекао да треба да се бринем за сиромашне. ”

„Ја не желим 10 метара дугачак ауто или одело од милион или 10.000 фунти. Задовољан сам са мало. Доста ми је и фалафел да поједем. “Машали није имао кола, чак ни мобилни телефон, пешачио је до клинике на којој је радио. Прича се да је неки богаташ чуо за њега па му је дао 20,000 $ и поклонио му кола. Када га је наредне године посетио сазнао је да је доктор новац поделио сиромашнима, а кола продао како би купио инструмене за ординацију.

У сада већ нашироко познатој причи о томе шта га је инспирисало за такав начин живота и рада, Машали се присећа дечака оболелог од дијабетеса који је молио мајку да му купи инсулин, али она је рекла не, јер ако њему купи инсулин, неће имати за храну за његову брац́у и сестре. Имала је новца само за хлеб и фалафел. Дечак се запалио, рекавши својо мајци да не жели више да буде терет породици. Позвали су Машалија, али није успео да га спасе и младић је умро на његовим рукама.

“Тада сам се заклео да ћу од тог дана служити сиромашнима”, рекао је у интервјуу за Deutsche Velle. “Медицина је хуманитарна професија, а не комерцијална.”, додао је. „Један од лекара који ми је предавао на универзитету једном ми је рекао „ ако идеш на медицину да направиш кућу или купиш добра кола, немој тамо. Иди на берзу или у међународну трговину.”

Извор: https://www.middleeastmonitor.com/

Pin It on Pinterest

Share This