Izaberite stranicu

Милица Краљ, књижевница, књижевни критичар и новинарка, подпредседница УКЦГ, добитница је Златне значке  Kултурно – просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додељује за дугогодишњи допринос  развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад  и стваралачки допринос у ширењу  културе народа и народности Републике Србије.

Ово угледно признање додељује  Културно – просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије- Управа за сарадњу са  дијаспором и Србима у регинону, а под покровитељством  Министарства културе и информисања Владе  Републике Србије

Свечано уручење „Златне значке“ и специјaлних признања је одложено због ванредне  ситуације у Београду, изазване пандемијом вируса COVID – 19, као и чињенице да је забрањено окупљање људи у затвореном простору. Датум уручења биће накнадно  објављен, када се  за то стекну услови.

О добитницима су одлучивали  проф. Милован Витезовић, председник жирија , Живорад Ајдачић, генерални секретар  и  проф.др Зоран Аврамовић, председник.

У свом дугогодишњем жанровски разноврсном раду(поезија, есејистика, књижевна критика, фељтонистика и публицистика), Милица  Краљ је, полазећи од књижевног и српског  језичког  искуства простора у коме живи и делује, низом текстова, успела да  прикаже статус српског писца и српске књижевности, која се ствара на српском језику и ћириличном писму у специфичним околностима.  Писала је и  пише и о текућој књижевној продукцији ,као и  о  најзначајнијим  личностима и догађајима  из српске и светске литературе. Својим настојањима да укаже на књижевне појаве овог  времена  у идеолошком оквиру, успевајући да укаже на преломне чиниоце у  повезивању  свеукупног простора српског језика и српске литературе.

Дневне новине у Црној Гори: Дан, нешто раније „Побједа“, „Глас Црногор(а)ца“(угашен), „Слобода“ (такође угашена), Магазин  Српске новине,  затим  часописи:Српски југ,  Слово, Национална ревија Србија, Лексика, Стремљења, Траг,  Људи говоре, Свевиђе, Светигора, Стварање, као и Културни додатак „Политике“ (у  предреферендумском периоду), Вечерње новости (Културним додатак за Црну Гори),  као и електронски портали: in4s, iskra.co(portal andrićgrada), pravoslavna mitropolija crnogorsko primorska…итд… објављиваљи су њену поезију и  аналитичке текстове који говоре о губљењу и разарању књижевног тла под ногама, а истовремено и о чврстој упорности и истрајности на Трибини „Ријеч“УКЦГ (коју уређује од 2015.године)да се кроз књижевност сачува најзначајнија културна матрица  неразделивог језичког простора. Трибина „Ријеч“ је од самог настанка, пре скоро две деценије, када је и дошло до преименовања језика, успела   да сачини једну виталну, енергичну, живу историју књижевности.

Да подсетимо и да је Милица Краљ, добитница значајних књижевних награда за песничко дело: Марко Миљанов, Повеља Кнез Лазар, Печат Унирекса, Радован Зоговић,  Видовданска повеља, Златна струна, Награда Стварање…као и неколико конкурсних награда: Трагом Настасијевића, Моравски Цароставник, Златно галебово перо…

Поезија јој је заступљена у антологијама, панорамским изборима и превођена на руски, енглески и турски језик.

Ове године објавила је две књиге: песничку књугу Харитонова глава(о великомученику Харитону Лукићу) и моногафију  УКЦГ Вријеме ријечи( у коауторству са Александром Ћуковићем).

Pin It on Pinterest

Share This