Izaberite stranicu

Представници помесних Православних цркава при Московској патријаршији честитали празник Крштења Русије Патријарху Кирилу

Представници помесних Православних цркава при Московској патријаршији узели су учешће у обележавању црквено-државног празника Крштења Русије – успомену на Светог равноапостолног кнеза Владимира, 28. јула 2020. године, чији је централни догађај био служење Патријарашке литургије у катедралном Храму Христа Спаситеља у Москви.

Том приликом, Његовој светости Патријарху московском и све Русије Кирилу су саслуживали: Митрополит филипопољски Нифон (Антиохијска православна црква), Епископ моравички Антоније (Српска православна црква) и архимадрит Серафим (Православна црква чешких земаља и Словачке).

На празничној трпези након богослужења у Храму Христа Спаситеља, Митрополит Нифон се обратио поздравном беседом:

„Прослављајући данас Светог кнеза Владимира који је крстио Русију, сви ми, представници помесних Православних цркава под Вашим омофором, честитамо Вам велики празник присећајући се чврсте одлуке народа древне Кијевске Русије да следујући своме кнезу испуне речи Светог апостола Павла који се молио да сви буду такви као што сам ја (Дап 26, 29)“.

„Хришћанство у Русији је добило нарочиту силу, учвршћујући у народу љубав ка своме отачаству; оно је дало много мисионар, који су проповедали и у околним земљама; обогатило је свет светитељим, који данас узносе молитве пред Престолом Боијим. Током векова, православна Русија је била заштитница осталих помесних Цркава, тако да ми никада не можемо заборавити њену братску помоћ за време отоманске агресије“.

Владика је подсетио и на чињеницу да је давне 1848. године у Москви основано Антиохијско подворје, „како би се обезбедила помоћ Антиохијском патријархату који је претрпео многе невоље у XVIII и XIX веку“ Сви каснији Свети синоди, митрополити и патријарси Руске цркве су подржавали ову свештену мисију помоћи нашој Антиохијској, али и другим сестринским Православним црквама“.

„Ваша светости! За време Вашег служења на месту предстојатеља Руске цркве, ми на Истоку смо се више пута уверили у Ваше искрене намере да помогнете, чиме је, то слободно можемо рећи, засађено ново дрво живота које доноси плодове љубави у односима у целокупном православном свету“, казао је представник Патријарха антиохијског при Патријарху московском и све Русије, пожелевши Његовој светости напредак и помоћ од Господа како би и даље службовао „на очувању духовног наслеђа Светог и равноапостолног кнеза Владимира, у славу Светог православља“.

Он је, такође подсетио и на неизмерну подршку Његовог високопреосвештенства Митрополита волоколамског Илариона, председника Одељења спољних црквених послова Руске православне цркве, коју он годинама пружа свим представницима помесних Цркава у Москви.

Свечану реч на славској трпези одржао је и старешина Подворја Српске православне цркве у Москви, Епископ моравички Антоније, који је тог дана из руку патријарха Кирила примио високу награду Руске православне цркве – орден Светог Алексија, Митрополита Кијевског, Московског и све Русије (III степена), „за вишегодишњи плодотворни рад усмерен на унапређење односа између Руске и Српске православне цркве, а поводом његовог 50. рођендана“.

Обраћајући се у име свих који су били награђени тога дана, владика Антоније је нагласио да му је изузетно драго што је церемонија уручивања ордења одржана управо на празник Светог и равноапостолног кнеза Владимира. „Кнез Владимир је управо наставио мисију коју је отпочео још Свети апостол Андреј. Он је засадио семе хришћанства у руским земљама“, казао је владика Антоније. По његовим речима то данас и сведоче милиони православних људи широм земаља које се налазе под покровитељством Руске православне цркве. Такође, владика се и присетио тешког положаја и искушења кроз које пролазе православни верници и Црква на тлу Украјине. Владика је поменуо и значајну чињеницу да је Руска црква подарила васељенском православљу мноштво Божјих угодника, подвижника, мученика и исповедника.

У име свих награђених, владика је нарочито заблагодарио Његовој светости на указаној части и поверењу. Према његовим речима, орден који је примио из руку Његове светости Патријарха за њега лично представља видљиви знак подршке коју Руска црква пружа верном народу и Српској православној цркви.

Извор: mospat.ru

Pin It on Pinterest

Share This