Izaberite stranicu

Грчка влада је одобрила изградњу џамије у Тракији, неколико дана после одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о претварању Свете Софије у џамију у Цариграду.

Примећује се  да Турска често помиње наводно асимиловање такозване „турске мањине“ у Тракији. То је питање које Анкара често ставља на дневни ред за дискусију између двеју држава, а што непрестано подстичу екстремистичке групе муслиманске мањине у Тракији.

У том смислу, генерални секретар за верска питања Јоргос Каланцис одлучио је 20. јула 2020. да одобри Одбору Вакуфа у Зумбули да се „изгради место богуслужења (џамија) од 139,01 квадратних метара на земљишту чији је власник општина Мики у области Ксанти. 214 људи ће моћи да учествују у богослужењу“. Очекује се да  правни заступник Хасански Рамадан Кемали поднесе захтев.

Верска слобода дефинише се чланом 13 грчког Устава, који каже да су,,све признате религије слободне и њихова богослужења се обављају неометано и под заштитом закона. Обављање богослужбених обреда не сме да ремети јавни ред или да буде злоупотребљено. Прозелитизам је забрањен.“ Стога, држава не само да мора поштовати вернике било које религије и било ког учења који обављају своје верске дужности, већ је дужнада штити и обезбеди услове за богослужење.

Извор: Orthodoxtimes.com (Са енглеског превела Сања Симић де Граф)

Pin It on Pinterest

Share This